DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Két hazai versenyt szeretne Hamilton

Az ötszörös világbajnok szerint Silverstone kötelező része a naptárnak, szívesen versenyezne Londonban, és már most kijelenti, hogy jövőre lesz egy nagyon unalmas új futam az F1-ben – nem nehéz kitalálni, melyikre gondol.

Az elmúlt években bizonytalanság övezte a Brit Nagydíj jövőjét: két éve a szervezők aktiválták kilépési záradékukat, amely értelmében 2026 helyett az idei lesz az utolsó verseny a jelenlegi szerződés feltételei mellett. Emiatt Silverstone a bizonytalan jövőjű helyszínek közé tartozik Barcelona, Hockenheim, Mexikóváros és Monza mellett. Ebből az ötösből kerül ki az a kettő 2020-ban, melyek helyére Hanoi és Zandvoort érkezik. Az ötszörös világbajnok, Lewis Hamilton szerint Silverstone-nak alanyi jogon helye van a versenynaptárban.

„Léteznek zseniális pályák, és Silverstone ezek egyike. Az Egyesült Királyság a sport alapjának része. Ha a legendás pályákat elvennék, és csak újak maradnának, a történelem és kultúra, amely a Formula-1-et jelenti, teljesen elveszne. Ezért őszintén hiszek abban, hogy a Formula-1-et az Egyesült Királyságban kell tartaniuk, kifejezetten Silverstone-ban, mivel a pálya és helyszín csodálatos. Itt van az egyik legnagyobb sokaság az egész szezonban. Ennek nem lehet hátat fordítani” – mondta Hamilton a crash.net-nek.

Hamilton 2017-ben emlékezetes győzelmet szerzett hazai közönség előtt


A Mercedes pilótája, aki ötször nyert hazai pályáján, továbbvitte a gondolatot: ha már Silverstone-nak maradnia kell, jöhetne egy másik verseny is Nagy-Britanniában.

„Nem lenne rossz két futam az Egyesült Királyságban. London nagyszerű lenne az ország számára, fellendítené a turizmust. Nagy felhajtás övezné világszerte, de nem tudom, hogy meg fog-e valósulni. Nincs baj, amíg egy versenyünk van. Kiváló versenypályák vannak az országunkban. Nem tudom, ki tervezte őket, de remek munkát végzett.”

Hamilton örül, hogy a naptár új helyszínekkel gazdagodik, annak viszont kevésbé, hogy olyan pályák is érkezhetnek, amelyekbe kódolva van egy unalmas nagydíj – a Holland Nagydíjnak otthont adó Zandvoort az, mely kapcsán már most sokan lemondtak az izgalmakról, hiszen az aszfaltcsíkon más kategóriákban is közel lehetetlen előzni.

„A Liberty jó munkát végez azzal, hogy új helyszíneket von be a sportba. A pályák kiválasztásánál azonban óvatosnak kell lenni. Nem elég olyan helyszínt választani, ahol erős a rajongói bázis, hanem pályára is szükség van, amely izgalmas versenyeket biztosít. Néha előre meg tudnám mondani, milyen rossz lesz a verseny, olyan helyszínekről, melyek újak a naptárban. A hely remek, a rajongói bázis nagy az országban, de a verseny nem lesz valami jó. Nem mondom meg, hol, de jövőre mindenki meglátja” – célozgatott Hamiltont.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: