DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Verstappen bírná, ha lazulnának a szabályok

A Red Bull F1-es pilótája nem rajong a büntetésekért, és a múltkori Vettel-Hamilton incidensre reagálva elárulta, ha rajta múlna, a kisebb koccanásokat simán elengedné. Szerinte vannak pilóták, akik visszaélnek a szigorú szabályok adta helyzetekkel.

Közel két hete már, hogy az F1 közönsége össztűz alá vette az FIA versenyfelügyelőit, miután a Kanadai Nagydíj során Sebastian Vetteltől egy vitatható helyzetben vették el a potenciális futamgyőzelmet, ezzel párhuzamosan pedig, ha közvetve is, de hosszú körökkel a vége előtt eldöntötték a sorrendet az első két helyezett között. Erre reagálva Max Verstappen egy érdekes ötlettel állt elő: mi lenne, ha az ilyen helyzeteket kizárólag leintés után szankcionálnák?

 verstappen-portre-20193



"Ha büntetést akarnak adni, akkor legalább ne verseny közben tegyék" - javasolta a holland a Francia Nagydíj paddockjában nyilatkozva. "Ez teljesen tönkretette Lewis [Hamilton] és Seb küzdelmét. Visszanézve az első hiba az volt, amikor Seb lesodródott a pályáról, de visszatérés közben semmit nem csinált, nem szándékosan akadályozta Lewist. Hiba volt megbüntetni."

Verstappen saját bevallása szerint nem túl nagy rajongója a büntetéseknek, de szerinte a versenybírák sem olyan szőrösszívűek, mint ahogy kívülről tűnnek, egyszerűen a szabályok olyan módon íródtak, hogy sok esetben kénytelenek bűnbakot találni. A Red Bull pilótája szívesen venné, ha kevesebbszer meszelnék el a versenyzőket, a kisebb koccanásokat simán következmény nélkül hagyná.

Ezen felül ráadásul úgy érzi, a vétlen felek már csak azért is jelentenek minden egyes kétes szituációt, mert tudják, hogy bármelyik helyzetben ott lapulhat egy potenciális büntetés. "[Vettel] tudta, hogy Lewis mindössze 1,5 másodpercre volt mögötte, amikor elhagyta a pályát, ezért rajta maradt a gázon és próbálta összeszedni az autót. Lewis látta az egészet, így tudta, hogy amikor Seb visszatér, akkor át fog sodródni jobbra, ezért [Hamiltonnak] el kell vennie a gázt. Ha az ő helyében lettem volna, biztos, hogy én is rádiózok, mert tudom, hogy az akadályozás benne van a szabálykönyvben" - vallotta be.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: