DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A Pirelli jobban örülne a Ferrari győzelmének

Az a vád érte a Formula-1 gumiszállítóját, hogy idei konstrukciója a Mercedesnek kedvez: a cég vezetője elmondta, egy Ferrari-siker többet használ a sportnak, mint más csapaté, ráadásul ő is olasz, így a Scuderia közel áll szívéhez.

A Pirelli 2019-ben vékonyabb futófelületű abronccsal állt elő, ami szűkebb működési tartományt eredményezett: úgy tűnik, egyedül a Mercedesnek sikerült ráéreznie a helyes gumikezelésre, a legtöbb csapat küszködik vele. Többen – elsősorban a Red Bull – felemelték a hangjukat, és szóba jött az is, hogy vissza kellene térni a 2018-as Pirellikhez. A cég óva int attól, hogy ilyen elhamarkodott lépés történjen.

„A Ferrari győzelmei a Formula-1-ben hasznosak mindenki számára” – mondta el Marco Tronchetti Provera, a Pirelli vezérigazgatója a Rainak, hangsúlyozva, hogy a Pirellinek nincs érdekében a Mercedest favorizálni. „A Formula-1 versenyképes Ferrari nélkül elveszíti vonzerejét. Tudom, hogy semlegesnek kellene lennem, de egy győztes Ferrari teljesen más dinamikát eredményez a Formula-1-ben. Emellett én is olasz vagyok, ezért egy Ferrari-győzelem egyszerűen közel áll a szívemhez.”



Bár a Scuderia Kanadában a vitás büntetés miatt elveszítette az első helyet – a csapat azóta kérte az ítélet felülvizsgálatát –, Tronchetti Provera úgy érzi, közel már az istálló sikere: „Vettel büntetése nem változtat azon, hogy mesés futamot teljesített egy versenyképes Ferrarival. Úgy vélem, a Ferrari újra feljövőben van. Igaz, hogy a győzelmet elveszítették Kanadában, de erős életjel érkezett Maranellóból.”

Az olasz vezérigazgatót arról is megkérdezték, szívesen látná-e a 2019-es szezont eddig uraló Lewis Hamiltont a Ferrarinál: „Hamilton nagyszerű bajnok, ezért mindenki szeretné őt a csapatában. Nekem azonban úgy tűnik, hogy a kiemelkedő autója és az összes egyéb körülmény miatt minden oka megvan rá, hogy folytassa” – mondta Tronchetti Provera.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: