DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Grosjean: A gokartozás jobban kifáraszt, mint az F1

Hamiltonhoz hasonlóan a Haas pilótája sincs megelégedve a Formula-1-es versenygépek fizikai kihívásaival: nemrég egy gokartverseny a haverokkal jobban lestrapálta, mint egy nagydíj.

Annak ellenére, hogy a 2017-es szabályváltozásokkal fizikailag kimerítőbbé vált a nagyobb kanyartempót elérő Formula-1-es autók vezetése, mostanában a pilóták részéről visszatért az a felvetés, hogy fizikai értelemben nincs is nehéz dolguk. Lewis Hamilton kijelentése, miszerint nincsen rendben, hogy tinédzserek is boldogulnak az F1-ben, a férfiak sportjában, nagy port kavart. Most Romain Grosjean is tett egy más szempontból, de szintén meghökkentő nyilatkozatot.



„Mostanában gokarttal versenyeztem a barátaim ellen, egy váltós 125 köbcentissel. A végén pedig fáradtabb voltam, mint egy F1-es nagydíj után” – mondta az Ekstra Bladet lapnak a francia. „Hogy miért? Mert végig odatettük magunkat, míg az F1-ben az üzemanyaggal és gumikkal spórolunk. Barcelonában az volt az érzésem, hogy az autó kapacitásának 50 %-át használjuk ki. Ha a verseny ugyanolyan lenne, mint a kvalifikáció, akkor a nyakunk teljesen kikészülne a végére. Kifáradnánk és nem tudnánk összpontosítani. Az állandó benzin- és gumispórolás miatt viszont kevésbé nehéz a dolgunk.”

A Formula-1-es autókkal tehát önmagában nincsen probléma, egyszerűen a szabályok nem adnak lehetőséget arra, hogy kihozzák, ami a versenygépekben rejlik. Grosjeannak lenne egy javaslata, ami áthidalná a problémát: „A tankolás visszahozása azt jelentené, hogy 100 kilogramm helyett csak 30-40 kiló üzemanyaggal startolnánk. Pár másodperccel gyorsabbak lennénk, ha nem többel, és sokkal nehezebbé válna a versenyzés” – vezette le.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: