DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Már idén tesztelik a 18 colos F1-es gumikat

A Pirelli fő projektje 2019-ben még az, hogy a következő szezonra jó gumikat tudjon szállítani ebben a méretben az F2-be, de már az F1 is szerepet kap, először szeptemberben.

A Pirelli Formula-1-es főnöke, Mario Isola hivatalosan bejelentette, hogy a 2021-re tervezett 18 colos gumikat először a Formula-2-es autókkal fogják tesztelni, de már idén lesz két teszt, amelyeken Formula-1-es csapatok is részt vesznek. A tájákoztatás szerint erre nem is kell sokat várni: szeptemberben a Renault próbálhatja ki az abroncsokat a Paul Ricardon, de még 2019-ben részt vehet egy ilyen eseményen a McLaren és a Mercedes is.

"Ezek a tesztek mind a száraz abroncsokra vannak tervezve" - mondta erről Isola a FormulaSpy kérdésére. "Hamarosan el fogunk készíteni egy tervet a 2020-as évre vonatkozóan is, ahol már huszonöt tesztnappal rendelkezhetünk, azokat osztjuk szét a csapatok között, hogy mindenki kipróbálhassa a 18 colos gumikat."

18



"Egyelőre csak egy bemelegítésünk volt Mugellóban a Formula-2 miatt, ahol már 2020-ban is ilyen gumikkal fognak versenyezni. De ez tényleg csak egy próba volt, hogy megnézzük, milyen vezetni az autót ezekkel a kerekekkel. Ne feledjük, hogy a Formula-2-ben nincs kormányszervó, szóval először azt kellett megnézni, hogy igazítani kell-e az autón és ha igen, akkor hogyan" - tette hozzá a szakember.

"Aragonban megint tesztelni fogunk most júniusban és a Formula-2-re jelenleg nyolc tervezett teszt van kilátásban. Nyilvánvalóan a fejlesztésre kell koncentrálni, hiszen legkésőbb decemberre el kell készülnünk."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: