DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Perez már az F1 utáni életét mérlegeli

Vannak olyan sorozatok, ahol el tudná képzelni magát, az oválpályáktól azonban a sérülésveszély miatt távol tartaná magát. Sergio Perezt életkora az F1-es középmezőnybe helyezi, de már gondol a jövőre.

A mexikói pilóta 2011-ben debütált a Formula-1-ben, és versenytapasztalata révén már a jelenlegi mezőny negyedik legrutinosabbjának számít Kimi Raikkönen, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel mögött, nagyjából holtversenyben Nico Hülkenberggel. Életkor tekintetében viszont ehhez képest kifejezetten jól áll, hiszen 19 pilótatársa közül nyolcan is idősebbek nála. Perez mégis kicsit kiégettnek érezheti magát, hiszen immár kilencedik éve küzd a középmezőnyben a ritkaságszámba menő dobogókért, a nagycsapatok ajánlatára vagy aktuális istállójának felvirágzására pedig hiába vár. 2017-ben nyilatkozta lapunknak, hogy további öt évet már aligha tudna elképzelni ugyanennél a csapatnál ugyanezen a szinten, és bár az alakulat azóta Force Indiáról Racing Pointra változtatta a nevét, a mezőnyben betöltött szerepük egyelőre nem javult.

perez



„Hatéves korom óta versenyzek, ezért úgy gondolom, a Formula-1 után elég nehéz lesz majd felhagyni ezzel a tevékenységgel” – idézi a soymotor.com Perezt, akit a távolabbi terveiről kérdeztek. „De próbálok majd egy kicsit kiszakadni, hogy a családommal lehessek. Ráadásul tizennégy éves korom óta nem Mexikóban élek, ezért egy-két évet mindenképpen szeretnék otthon, pihenéssel tölteni, és ezalatt ki fog derülni, hogy hiányzik-e a versenyzés. Ha nem, akkor otthon maradok, ha viszont igen, akkor szívesen kipróbálnám a Le Mans-t.” Pereznek 2017 decemberében született meg első kisfia, feleségével pedig hamarosan második gyereküket várják.

Egy másik opcióként a Formula-E-től sem zárkózna el teljesen: „Nem követem őket olyan behatóan, de az övék a leggyorsabban növekvő bajnokság, rengeteg gyártó részvételével. Talán mire végzek a Formula-1-gyel, a Formula-E már sokkal hatalmasabb és érdekesebb lesz.”

Perez beszélt az autósport élvonalának legfrissebben felkapott mexikói tehetségéről, Patricio O’Wardról, akit az IndyCarban szemelt ki magának a Red Bull pilótaprogramja, és akit alighanem megpróbálnak majd az F1 felé terelni.

„Ismerem őt, rendes gyerek, és szép jövő áll előtte. Örülnék, ha a Formula-1-ben látnám őt viszont” – mondta. „Én azonban nem vágyok arra, hogy az IndyCarba menjek. Vannak ugyan nagyszerű versenyeik, mint az Indy 500, de szerintem ha az ember nem kezd el már fiatalon oválpályákon versenyezni, akkor később már nagyon nehéz velük megbirkózni. Szerintem az oválok túl nagy veszélyt jelentenek, elég csak megnéznünk, hogy mi történt Robert Wickensszel – egy-egy ütközés is nagyon komoly sérüléseket okozhat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: