DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Montrealból jelentjük: Vettel nevet a pletykákon, de fogadkozni nem mer

Mostanában nemigen láttuk olyan jókedvűnek Sebastian Vettelt, mint amikor betoppant a Ferrari csütörtöki sajtóértekezletére Montrealban, pedig a németről még azt is pletykálják, hogy már az idei év végén visszavonulhat. A négyszeres világbajnok cáfol, nevet a spekulációkon, arra ugyanakkor nem tudott választ adni, hogy a Ferrarinak mikor lehet végre esély a Mercedes ellen.

„Erre?”- tette fel a kérdést Vettel a formula.hu munkatársának, miközben a Gilles Villeneuve versenypálya vadonatúj komplexumában barangolva kereste azt a helyet, amelyet a Ferrari a csütörtöki sajtóértekezlet helyszínéül kijelölt. Mint megtudtuk, a német – talán egyedüliként a mezőny tagjai közül – jobban kedvelte a régi, általa lazán kempingjellegűnek titulált sátorerdős alkalmi paddockot, majd meglepetésünkre jókedve megmaradt a kérdezz-felelekre is. Pedig az ilyen eseményeken mostanában ritkán láthattuk jó kedélyűnek…

„Soha nem mondtam ilyet, nem is tudom, honnan jön ez” – mondta a csínytevős, régen látott mosollyal az arcán Vettel, amikor arról kérdezték, hogy mi igaz a pletykákból, amelyek szerint már idén, egy évvel a szerződése lejárta előtt visszavonulhat az F1-ből. „Szerintem bármikor visszavonulhatok, a csapat is megtarthat, ameddig akarnak. Nagyon jól érzem magam a csapatnál, remélem, hogy ők is elégedettek velem. Ki vagyok éhezve, és van egy küldetésem itt, nyerni akarok a Ferrarival. Csakis ez számít, ezért dolgozom, de sajnos jelenleg nem nyerünk, tehát van min javítanunk.”

Vettel



Vettelről köztudott, hogy a versenyzésen kívül kerüli a reflektorfényt, nem használja a közösségi médiát és soha nem felejti el hangsúlyozni, hogy ügyet sem vet az F1-es pletykákra. Saját bevallása szerint a mostani, visszavonulásos spekuláció sem hergelte, ugyanakkor szokásához híven most sem felejtett el odaszúrni a sajtónak: „Fogalmam sincs, hogy honnan jött ez, mert nem emlékszem, hogy bármit olyat mondtam volna, amiből erre a következtetésre lehetett volna jutni. Egyébként nem zavar különösebben. Tudom, hogy nektek az a dolgotok, hogy megpróbáljatok előhozakodni valami érdekességgel. Nem érdekel. Azt csináltok, amit akartok, és én is azt teszem, amit akarok” – mondta fülig érő vigyorral az arcán.

Annyi bizonyos, hogy a Mercedes év eleje óta tartó egyeduralmának köszönhetően Vettel és a Ferrari sincs könnyű helyzetben. A Kanadai Nagydíjjal az idény a harmadához érkezik, az előszezont uraló Ferrari pedig mostanáig képtelen volt fogást találni a turbós hibridkorszak kezdete óta uralkodó, ám idén minden eddiginél komolyabb dominanciát produkáló Mercedesen. A közvélemény szerint a motorerőt előnyben részesítő montreali versenypálya komoly sanszot kínál a vörösöknek: „Ez a helyszín valóban egy picit ígéretesebb számunkra, körülbelül annyira, mint Bahrein volt, ugyanakkor az aszfalt itt nagyon sima, emiatt nehéz lesz üzemi hőfokra melegíteni az abroncsokat. Az utóbbi néhány futamon épp emiatt szenvedtünk, így meglátjuk, hogy most mi lesz. Bízom benne, hogy most végre jó hétvégénk lehet, mert ez a helyszín olyan lehet, amely kedvezhet az erősségeinknek” – mondta a hétvégi esélyekkel kapcsolatban Vettel.

00119008_173

A vörösöknek valóban annyira kellene egy jó eredmény, mint egy pohár víz a sivatagban kóborlónak, hiszen a hátrány máris tetemes: a 3. helyen állomásozó német lemaradása 55 pont az éllovas Lewis Hamiltonhoz képest, míg a konstruktőri tabella 2. helyén álló Ferrari 118 egységgel van lemaradva a Mercedestől. Adott a kérdés, amit már versenyek óta szajkóz a nemzetközi szaksajtó: van-e még értelme bajnoki esélyekről beszélni a maranellóiak vonatkozásában? „Nem feltétlenül tudok erre válaszolni” – felelte Vettel arra a kérdésre, hogy mennyi esélyt lát a bajnokságra. „Százalékos arányt az esélyekre biztosan nem tudok mondani. Nem úgy kezdtünk, ahogyan szerettük volna, ez biztos. Pontokat, értékes pontokat szerencsére sikerült szereznünk, de a lényegen nem változtat. A következő néhány futam létfontosságú lesz számunkra, vissza kell térnünk az élre, meg kell dolgoztatnunk a Mercedest. Ha ez sikerülne, akkor már opimistábbak lehetnénk. Minél hamarabb történne meg ez, annál jobb lenne, de jelenleg nem vagyunk elég gyorsak ehhez. Dátumot sem tudunk mondani, hogy márpedig ekkor és ekkor már elérhetünk erre a szintre.  Nagy a hátrányunk, ez világos, fel kell zárkóznunk minél hamarabb, ha fordítani szeretnénk…”

Mivel az erősödő Hondával szövetségre lépett Red Bull is egyre versenyképesebb, amit a folyamatosan dobogóközelben vagy épp dobogón járó Max Verstappen is demonstrál, egyre elfogadottabb az a vélekedés, hogy a Ferrarinak immáron az energiaitalos csapat az igazi riválisa. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a ponttáblázaton csupán 29 egység a két alakulat közötti különbség, Vettel azonban hangsúlyozta: továbbra is a Mercedest próbálják célkeresztben tartani.

„Ahogyan én látom, jelenleg tényleg elég szoros a verseny a két csapat között, de ez mindig az adott helyszínen múlik. Néha mi vagyunk a jobbak, néha ők, de nekünk nem az a célunk, hogy velük versenyezzünk. Mi a Mercedest akarjuk legyőzni. Lehet, hogy itt-ott tényleg szoros a csata Maxszal, de ha engem kérdeznek, én győzni akarok és nem a harmadik helyért akarok csatázni. Persze biztos vagyok abban is, hogy a Red Bulltól is ugyanezt a választ kapnánk!” – fogalmazott a négyszeres világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: