DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Magyar mérnök dolgozik a Red Bullnál

Nem magán a versenyautón munkálkodik Hegedűs Andor, hanem annak környezetén: az Angliában élő mérnök feladata a bokszutcai felszerelés fejlesztése.

A Red Bull szakembere, Hegedűs Andor Orosházáról származik, de 2006-ban, mikor Budapesten nem vették fel egyetemre, Angliába költözött. Az Oxford Brookes Universityn autó- és motorsport alapszakon diplomázott, de a mesterképzést nem kezdte el, mivel tanulmányai alatt már bekerült a Formula-1-be. Először az azóta megszűnt kiscsapatnál, a Marussiánál dolgozott, ahonnan 2014-ben a Red Bullhoz igazolt.

„Kimondottan a bokszutcai felszerelést és a kerékcseréhez használt eszközöket tervezem. Ezt azért is szeretem, mert a szabálymódosítások miatt minden évben változnak az autók, és ezért a beállítóeszközök és a felszerelés is évről évre változik. Imádom a pozíció változatosságát, minden évben új kihívásokkal szembesülünk annak ellenére, hogy a pozíció ugyanaz” – mutatta be munkakörét a GPHíreknek Andor, aki egy öt-hat fős stáb tagja.



„Mi szinte mindent tervezünk, ami nem az autón van, de a kiszolgálásához szükséges, például üzemanyag-utántöltő rendszereket, kimondottan a kerékcseréhez szükséges eszközöket, ezen kívül a garázsban lévő ventilátorokat vagy a futóműbeállító berendezéseket is mi tervezzük. Az autó mögött lévő képernyőfalat és a bukósisakokat tartó [konzolokat], a rádió rackeket is mi készítjük. Amikor benézünk a garázsba, az autón és az embereken kívül mindent mi terveztünk.”

A magyar szakember ráadásul izgalmasabbnak tartja ezt a feladatot, mint ha maga az autó valamely területén kellene dolgoznia: „Minden évben van egy-két új rendszer, ezeket egyébként izgalmas és érdekes átvinni a tervezési stádiumon, de az autó 98 %-a évről évre 4-5 %-ot változik kinézetben és funkcióban. Van, aki évről évre ugyanazt az alkatrészt tervezi. Jól néz ki az önéletrajzban, de maga a munka nekem unalmas lenne” – magyarázta.

A GPHírek teljes interjúja és vlogja itt olvasható el és tekinthető meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: