DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Liberty: Vissza kell vinni Afrikába az F1-et

Sean Bratches, az F1 kereskedelmi igazgatója szerint a sorozat számára prioritás az, hogy visszavigye a fekete kontinensre a Formula-1-et, ezzel ráadásul egybevágnak azok az igények, hogy Marokkó meg versenyt rendezne.

Marokkó annak idején, 1958-ban egyetlen szezon erejéig látta vendégül az F1-et, ennél viszont jóval népszerűbb versenyhelyszín volt Kyalami, a Dél-Afrikai Nagydíj egészen 1992-ig a versenynaptár részét képezte kisebb-nagyobb megszakításokkal. Marokkó az elmúlt évtizedben sokkal inkább a túraautózásban lett megkerülhetetlen helyszín (de a Formula-E is ellátogat ide 2016 óta), míg Afrikában az F1-es versenyt időről időre Dél-Afrikába vitték volna vissza, igaz, már nem feltétlenül Kyalamiba, hanem Cape Town merült fel ötletként.

Most éppen Marokkó akar ismét F1-es versenyt rendezni. „Az egyetlen lakható kontinens, ahol nem versenyzünk, az Afrika” - szögezte le Sean Bratches, az F1 kereskedelmi igazgatója egy londoni rendezvényen. „Ezzel kapcsolatban nagyon konstruktív beszélgetéseink voltak már Dél-Afrikával, és bár velük még nem tartunk itt, Marokkóval is. Voltunk már mindkét helyen, és rajta vagyunk, hogy visszatérjünk.”

00119002_355



Mindkét versenyhelyszín reális célpont lehet az F1 számára. „Kyalami Dél-Afrikában egy történelmi helyszín, ráadásul amióta Toby Venter megvette, teljesen fel is újította a pályát, a paddockokat, mindent. Megkeresett minket Marokkó, pálya ott is van. Ha jól tudom, az a helyszín jelenleg nem alkalmas F1-es versenyre, de érdeklődés az ő részükről is van.”

Az állami támogatás megvan. „Mindegyik helyszínen besegít az állam, és működik a rendszer. De rengeteg gazdasági impulzus éri mindkét várost és országot.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: