DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Hamilton lehűtötte Bottast a spanyol melegben

Csapattársát lerajtolva nyerte meg a Spanyol Nagydíjat Lewis Hamilton. A Mercedes ötödik kettős győzelmét szerezte, miközben a Ferrari saját magával volt elfoglalva. Verstappen lett a harmadik.

Napsütéses melegben, ám erős szélben kezdődött a Formula-1 idei ötödik futama. A Mercedes első sora a rajtot követően sem bomlott fel, ám Valtteri Bottast szendvicsbe fogta Lewis Hamilton és Sebastian Vettel az első kanyarban. Hárman fékeztek egymás mellett, amiből Hamilton jött ki elsőként, őt a finn, majd a szemfüles Max Verstappen követte. Sebastian Vettel jelentősen elfékezett jobb első gumival a negyedik helyre csúszott vissza. Komolyabb baleset nem történt, ám Kimi Raikkönen a kezdeti tolakodásból a sor végére csúszott vissza.

f1-barcelona-start-2019



A következő körökben a Mercedesek igyekeztek elhúzni, egymásra licitálva futották a leggyorsabb köröket. Míg ők az előny kiépítésén dolgoztak, addig a két Ferrari között párharc alakult ki, Charles Leclerc hátulról szorongatta csapattársát. Eközben csapatfőnökük, Mattia Binotto homlokán egyre sűrűsödtek a ráncok, mivel Verstappen öt másodperces előnyt épített ki előttük. Az olaszok a 12. körre megelégelték a helyzetet, s helycserére utasították a két vörös autót. Leclerc-en állt, hogy elkapják-e a Red Bullt.

Hátrébb a Haas és a Toro Rosso vette uralma alá a középmezőnyt, miközben Giovinazzi meglehetősen hamar, a hetedik körben kemény keverékért állt ki. 

 A futam legszomorúbb képsorát a Williamsek szolgáltatták, amelyek a huszadik kör előtt egy pillanatra (látszólag) az élen tűntek fel, de csak addig, amíg az élmezőny le nem körözte őket. Eközben a Ferrarik taktikai szétbontását Vettel szemcsésedő gumijai idézték elő, akit a lágyon rajtolók közül a legkorábban, a huszadik körben bokszba hívtak. Az első kiállások során a két Mercedes, Pierre Gasly és Vettel közepeset, Verstappen lágyat, Leclerc pedig kemény keveréket kapott. Hátrébb Daniel Ricciardo és a két Alfa Romeo is így tett, bízva az egykiállásos stratégia hatékonyságában. 

f1-baleset-barcelona-2019

Az élen lévő sorrend (változatlan) rendeződésével a két Ferrari ismét egymásra talált. A puhább keverékeken Vettel körökön keresztül árnyékként követte Leclerc-t, akit végül ismét helycserére kértek. A második kiállásokig ez volt a legérdekesebb esemény, az égiek azonban meghallgatták az unatkozó nézők imáit: Lance Stroll és Lanco Norris összeakadt az egyes kanyarban, biztonsági autós fázist előidézve. Szinte mindenki kirohant a bokszba friss szettekért, felkészülve a tizenöt körös sprintfutamra. Az első tízet ekkor Hamilton, Bottas, Verstappen, Vettel, Leclerc, Gasly, Romain Grosjean, Kevin Magnussen, Danyiil Kvjat és Carlos Sainz alkotta.

Az újraindítás során az élen nem változott a sorrend, viszont a két Haas majdnem kilökte egymást. Gasly egy pillanatra megszorongatta Leclerc-t, de nem bírt a Ferrari erőfölényével. Grosjean körről körre szolgáltatta a látványos megmozdulásokat, a csata hevében folyamatosan az egyes kanyar bukóterében közlekedett. A középmezőnynek jót tett a mezőny összerántása, a kilencedik-tizenkettedik pozícióban Kvjat, Grosjean, Albon és Ricciardo szolgáltatta az izgalmas csatát.

ham-win-barcelona-20191

Az élmezőnyt az utolsó körökben szinte már nem is tették képernyőre, a Mercedes háborítatlanul nyerte meg az európai szezon első versenyét. Verstappen ismét maga mögött tartotta a Ferrarikat, amelyek újra nem tudtak dobogóra állni.

A Spanyol Nagydíj végeredménye:

  Versenyző Autó Körök Hátrány
1. Lewis Hamilton Mercedes 66  
2. Valtteri Bottas Mercedes 66 4.074
3. Max Verstappen Red Bull/Honda 66 7.679
4. Sebastian Vettel Ferrari 66 9.167
5. Charles Leclerc Ferrari 66 13.361
6. Pierre Gasly Red Bull/Honda 66 19.576
7. Kevin Magnussen Haas/Ferrari 66 28.159
8. Carlos Sainz McLaren/Renault 66 32.342
9. Danyiil Kvjat Toro Rosso/Honda 66 33.056
10. Romain Grosjean Haas/Ferrari 66 34.641
11. Alexander Albon Toro Rosso/Honda 66 35.445
12. Daniel Ricciardo Renault 66 36.758
13. Nico Hülkenberg Renault 66 39.241
14. Kimi Raikkönen Alfa Romeo/Ferrari 66 41.803
15. Sergio Perez Racing Point/Mercedes 66. 46.877
16. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 66 47.691
17. George Russell Williams/Mercedes 65 +1 kör
18. Robert Kubica Williams/Mercedes 65 +1 kör
19. Lance Stroll Racing Point/Mercedes 44 kiesett
20. Lando Norris McLaren/Renault 44 kiesett

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: