DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Már Ausztráliában tudta a Ferrari, hogy baj van

Már a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon úgy döntöttek az olaszok, hogy felgyorsítják erőforrásuk fejlesztését, ugyanis látták, mekkora lemaradásban vannak a Mercedeshez képest.

A 2019-es Formula-1-es szezont megelőző téli tesztről szinte minden szakoldalon azt lehetett olvasni, hogy idén a Ferrari az etalon, most az olaszokat kell legyőzni. Bő két hónap után kissé keserű szájízzel kijelenthetjük, hogy minden visszakerült a régi kerékvágásba, idén is az ötödik éve domináló német márka diktálja a tempót. A Ferrari a lemaradása csökkentése érdekében erre hétvégére egy előrehozott motorfejlesztést vitt Spanyolországba, amely bevetéséről kiderült, már március közepén döntés született.

ferrari-teszt-barcelona-1



"Természetesen az ütemezés ilyen szintű megváltoztatását hetekkel előtte el kell dönteni, nem múlt hétvégén határoztunk így" - nyilatkozta a részletekről Mattia Binotto csapatfőnök. "A szezonnyitón, Melbourne-ben felismertük, hogy az ellenfeleinkhez képest lemaradásban lehetünk, ezért minden olyan fő elem fejlesztését felgyorsítottuk, amelyen egyébként is dolgoztunk. A Bakuban bevetett aerocsomag és az itt használt erőforrás is ilyen. Ez a fejlesztés lerövidítésével vagy intenzívebbé tételével érhető el. El kell mondanom, az embereink Maranellóban milyen keményen dolgoznak jelen pillanatban is."

Egy idei F1-es autóba belsőégésű motorból, turbófeltöltőből és MGU-H-ból hármat, MGU-K-ból és vezérlőelektronikából kettőt szerelhetnek a csapatok büntetlenül. Azt a Ferrari sem árulta el, pontosan mely komponenseket cserélte ki, ám az előrehozott csomag miatt az első erőforrás mindössze négy versenyhétvégét teljesített, tehát a maradék kettő előtt az ehetin kívül még tizenhat futam áll. Binotto ennek ellenére nem tart az újabb cserével járó büntetéstől. "Nem a négy motor per versenyző a tervünk. A fejlesztőcsomag nem zárja ki a régi motor jövőbeli használatát" - szögezte le a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: