DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Horner: Túl szigorú volt Gasly büntetése

A Red Bull csapatfőnöke szerint itt az ideje átgondolni az F1-ben pénteken kiosztott súlyosabb büntetéseket, szerinte egy kisebb figyelmetlenség nem eredményezhet hátrasorolást az időmérőn.

Pierre Gasly az Azerbajdzsáni Nagydíjon egy pénteki szabadedzésen kihagyott mérlegelés miatt bokszutcai rajtra kárhoztatott. a Red Bull csapatfőnöke úgy látja, az ilyen büntetés – még ha jogos is – egyszerűen túl szigorú. Elmondása szerint a versenyhétvége szombati napján egy megbeszélésen arra jutottak a sorozat sportszakmai igazgatójával, Ross Brawnnal, hogy a közeljövőben megfontolják a szabályok módosítását.

horner-portre-2017



„Ross Brawn és a csapatok megegyeztek abban, hogy a pénteki napon kiosztott, a hétvége hátralévő részét befolyásoló büntetéseket át kellene gondolnunk. Szerintem ez a [Gaslyt érintő] büntetés túl szigorú volt. Akkor is ugyanezt kapta volna, ha 50 kilogrammal könnyebb az autója” – érvelt Horner.

Az FIA egy versenyhétvége során szúrópróbaszerűen szinte bármikor kihívhat egy pilótát rutinellenőrzésre. Pontosan így tett a bakui futam pénteki napján is, amikor a bokszba érkező Gaslyt intette ki súlymérésre. A francia ezt a jelzést nem vette észre, ami után a csapatnak még mindig lett volna lehetősége visszatolni az autót, ám a Red Bull személyzete is egyéb dolgokkal volt elfoglalva.

„Persze a pilóta az, aki meglátja a jelzést, ami mellett általában egy emlékeztetőt is kap, de mi egy dupla bokszkiállásra koncentráltunk. Mondtuk neki, hogy gyakorlás céljából nyomja meg a bokszbejárat előtt, ahol kissé megcsúszott, így elment a lámpa mellett. A csapat pedig a kettős kiállásra koncentrált” – magyarázta Horner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: