DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Az FIA nem tehet semmit a Mercedes megoldása ellen

A világbajnok F1-es istálló tavaly mutatott be egy végül abszolút nyerőnek bizonyuló új megoldást, az FIA pedig nem tud mit tenni az ellen, hogy elterjedjen, habár nem ért egyet ennek megjelenésével.

Az FIA szerint azért nem fogta vissza a csapatokat a különleges, lyukacsocs felnik kifejlesztésében, mert nem akart diktátorrá válni - erről számolt be az Autosportnak Nikolas Tombazis, aki az FIA együléses versenysorozatainak technikai szabályaiért felel. Mint ismert, a megoldást a Mercedes alkalmazta először 2018-ban, hogy kezelje a gumimelegítési gondjait és ez telitalálatnak bizonyult, a többiek viszont kétségbe vonták, hogy szabályos-e - az FIA vizsgálata szerint az, de a Mercedes mégsem használta azok után, hogy eldöntötte a vb-cím sorsát.

merc



Viszont mivel szabályos, így 2019-re több csapat is kifejlesztette a maga verzióját, a Ferrari, a Red Bull, a McLaren és a Williams is sokat költött erre. "A Mercedes megoldása legális volt és a többiek átvették az ötletetet. Viszont ha az én véleményem kell, akkor azt mondom, hogy ezek a bonyolult megoldások nem jók a Formula-1-nek, mert sokba kerülnek."

Tombazis azt is hozzátette, hogy ennek ellenére nem tudják megakadályozni az elterjedését, mert a szabályok szerint teljesen rendben van a megoldás. Amikor megjelentek ezek októberben, nem tehettünk semmit diktatórikus lépés nélkül, mert megfeleltek a szabályoknak. Szóval igazából nem meglepő, hogy a többi csapat is előnyt kovácsol ebből a megoldásból" - mondta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: