DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Kubica egyre nehezebben viseli a nyomást?

Semmi kétség: az évadnyitó Ausztrál Nagydíj egyik legérdekesebb színfoltja Robert Kubica tündérmesébe illő visszatérése, ám ahogyan az életben lenni szokott, ezzel kapcsolatban sem minden papsajt.

A riválisok tapssal köszöntötték az FIA csütörtöki hivatalos sajtótájékoztatóján a lengyelt, aki igyekszik higgadtságot és magabiztosságot mutatni, pedig olyan óriási nyomás alatt van, amelyet nehezen tud kezelni.

Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Max Verstappen és a sajtó munkatársai tapsolva köszöntötték az FIA csütörtöki, a melbourne-i Albert Parkban tartott hivatalos sajtótájékoztatóján Kubicát, aki a 2010-es Abu Dhabi Nagydíj óta az idei évadnyitón szerepel majd először újra versenyzőként az F1 mezőnyében. A 2011 elején történt borzalmas olaszországi ralibaleset, a halálközeli állapot, a gyötrelmes felépülés és a visszatérésért folytatott, sokszor kilátástalannak tűnő harc fényében teljesen érthető és megérdemelt, hogy ovációval fogadták a 2007-es Kanadai Nagydíj győztesét, aki nincs könnyű helyzetben.

kubica_1



Kubica a modern idők Niki Laudájává avanzsál azzal, hogy a végzetesnek tűnő kézsérülés után újra F1-es autóval versenyezhet, vesztére azonban a lehetőséget biztosító Williams az előjelek ellenére fennállása legsötétebb időszakát éli. Az FW42-vel a poklok kínját járták meg a felkészülési időszakban, a tervezési hibák és egyéb malőrök sokasága miatt két és fél napot el is veszítettek a nyolc tesztnapból, ráadásul ki kell mondani: az autó reménytelenül lassúnak tűnik, így érdemi eredmény elérésére a lengyel pilótának vajmi kevés esélye van. „Sajnos a téli teszteken megcsúsztunk, ezt a késést pedig nem lehet egyik hétről a másikra behozni, így vannak dolgok, amelyeket meg kell oldanunk. A srácok keményen dolgoznak a pályán és a gyárban is. Nehéz időszak ez, de biztosnak kell lennünk abban, hogy mindent jól csinálunk ebben a helyzetben. Változtatni már sajnos nem tudunk, így abból kell kihoznunk a legtöbbet, amink van” – nyilatkozta Kubica.

A lengyel drukkerek természetesen a világ másik végére is nagy számban kísérték el kedvencüket, akinek minden lépését figyelemmel kísérik. A pilóta boldogan pózol honfitársaival és a nehéz helyet ellenére igyekszik magabiztosságot sugározni, de úgy hírlik, hogy a rá nehezedő nyomást egyre nehezebben viseli. Csak egy szösszenet: a formula.hu forrásai szerint a pilóta olyannyira igyekszik kerülni a várható teljesítményre és a kilátásokra vonatkozó megnyilatkozásokat, hogy a csapat kifejezett kérése ellenére az utolsó pillanatban nemet mondott az F1-es futamokat közvetítő lengyel tévétársaság hetekkel ezelőtt leszervezett exkluzív interjújára. A meghökkent tévések a csapatvezetéshez fordultak segítségért, Kubica pedig csak a felettesekkel folytatott hosszú egyeztetés után bólintott rá a honfitárs tévések interjújára.

Kubica abban legalább biztos lehet, hogy versenyezhetnek az Albert Parkban. Mint ismeretes, nem is olyan régen még ez is kérdéses volt, mivel a tesztidőszakban az FIA szabálytalannak minősítette az FW42-es konstrukció néhány alkotóelemét, az oldalsó légterelőket, a futóművet és a különleges kialakítású tükröket is. Az alkotóelemek ezúttal időben elkészültek, megérkeztek a helyszínre, így az autók átmentek a hivatalos technikai ellenőrzésen.

„Tenni kell a dolgunkat, de szerencsére a csapat minden egyes tagjának ilyen a hozzáállása. Gondoskodnunk kell arról, hogy maximálisan kihasználjuk azokat a lehetőségeket, amelyek kínálkoznak előttünk” – fogalmazott Kubica, aki vasárnap 77. alkalommal rajtol majd F1-es nagydíjon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: