DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

A Ferrari hárít, nem ők a leggyorsabbak

Sokak szerint a Ferrari az idei autójával átlépte a Mercedest, ám Mattia Binotto még azelőtt tagadta ezt a felvetést, mielőtt túl nagyra duzzadtak volna a csapat felé állított elvárások.

A Formula-1 2019-es előszezoni tesztjének végéhez érkezve a mezőny erőviszonyairól túl sok messzemenő következtetést nem vonhattunk le, ám ha a többség véleményére hallgatunk, akkor egy dolgot biztosra vehetünk: gyors az idei Ferrari. Olyan sok szakértő, csapattag és pilóta jutott erre a következtetésre – köztük Lewis Hamilton is -, hogy azt már a maranellóiak vezetője, Mattia Binotto sem hagyhatta szó nélkül. A csapatfőnök igyekezte csillapítani a kedélyeket, elvégre nem szeretne már a szezonnyi előtt égbeszökő elvárásokkal szembenézni.

 ferrari-mercedes-action-teszt



„Még mindig az autó megismerésén vagyunk, próbáljuk megtalálni a teljesítmény és a megbízhatóság határait. A szezonra való felkészülés során nagyon fontosak ezek a napok. Örömmel veszem, ha Hamilton úgy gondolja, hogy gyorsabbak vagyunk tőlük, de Ausztráliában szerintem ők is nagyon, nagyon erősek lesznek. Hiba lenne azt gondolni, hogy a Mercedes előtt járunk, hiszen különböző üzemanyagszinten, különböző programokat teljesítve körözünk. Nem számítok arra, hogy mögöttünk vannak. Nagyon, nagyon szoros lesz” – reagált a felvetésre Binotto.

A Ferrarit a problémamentes, már-már álomba illő első teszthét után arcon csapta a valóság, az eheti gyakorlásukat ugyanis először hűtési probléma, majd Sebastian Vettel csúnya és rejtélyes balesete hátráltatta. Binotto bevallása szerint a csapat a kiesett idő ellenére kiválóan haladt a felkészüléssel, de persze vannak területek, amelyekkel egy szakmai vezető sosem lesz teljes mértékben kibékülve.

„Az elvégzett munka mennyiségével elégedett vagyok, de azzal nem, ahol most tartunk. Pozitív, hogy az autó úgy viselkedik, ahogy arra számítottunk, de szeretném, ha gyorsabb és megbízhatóbb lenne.  Még problémákat kell megoldanunk, teljesítményt kell kinyernünk. Jó kezdet, hogy rendesen fut az autó, de ennyi az egész.”

ferrari-teszt-barcelona-1

Kéthétnyi tesztelés után kijelenthető, hogy az idei Ferrarinak a hosszú és a rövid etapokon sincs szégyenkeznivalója, de Binotto ebből messzemenő következtetéseket egyelőre nem vont le, ő az autó egyensúlyát nagyobb fegyverténynek tartja.

„A pilótáink magabiztosan támadhatják a kanyarokat, de Barcelonában kiegyensúlyozottnak lenni nem jelenti azt, hogy mindenütt ez lesz a helyzet. Mindenesetre itt jól vezethető az autó, jó az egyensúlya. Ha valamilyen erősségét ki kellene emelnem, akkor ez lenne az” – tette hozzá.

Hogy mennyit altatott a teszt során a Mercedes, és hogy hány tized maradt még a Ferrari idei autójában, arra a március 17-i szezonnyitón derül fény. Nem hamarabb, s nem is később.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: