DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Prost: Vettel az évtized egyik legjobb versenyzője

A négyszeres világbajnok Alain Prost egy nemrég megjelent interjújában a Ferrarit a Formula-1 egyik legnagyobb nyomást jelentő csapataként, míg Sebastian Vettelt az évtized egyik legjobb pilótájaként jellemezte.

A Formula–1 paddockjában jelenleg kevés tapasztaltabb pilóta fordul meg Alain Prostnál. A pontossága miatt Profeszorként is emlegetett négyszeres világbajnok 1980 és 1993 között versenyzett a száguldó cirkuszban, olyan csapatok versenyzőjeként, mint a Renault, McLaren vagy a Ferrari, és harcolt olyan kaliberű pilóták ellen, mint Ayrton Senna vagy Michael Schumacher. Prost, aki néhány éve a Renault tanácsadójaként tért vissza az F1-be, most a Kicker német lapnak adott interjújában beszélt a Ferrariról, illetve jelenlegi pilótájukról, Sebastian Vettelről.

„A Ferrari tulajdonképpen olyan, mint egy jelszó az egyediséghez és a páratlansághoz. Egyetlen csapatnál sincs akkora nyomás a versenyzőn, mint ennél az istállónál. A Ferrariról ugyanis mindenhol tudnak és beszélnek, ezért a pilótájuktól is mindenki csodákat vár. Az a szó, hogy nyugalom ott nem létezik” – mondja Prost, aki 1990-ben és 1991-ben versenyzett az olaszokkal. Az akkor már háromszoros világbajnok francia öt győzelmet aratott a Ferrarival, a világbajnoki trófeát ellenben nem tudta megszerezni a Maranellóban töltött két éve alatt. 



„Ehhez még hozzáadódik az a sajátos olasz mentalitás, hogy sok esetben a döntéshozást nem az ész, hanem a szív irányítja. Persze ezt már évtizedek óta mindenki tudja, ám ez mégsem könnyíti meg a pilóta számára azt, hogy csak a feladatára koncentráljon.”

Prost szerint az, hogy Vettelnek az elmúlt négy év alatt, amióta az olaszokkal versenyez, nem sikerült elhódítani a világbajnoki címet, ezen a hatalmas nyomáson is múlt, illetve azon is, hogy, mint mondta, a német nem mindig kapta meg a kellő támogatást a csapatától. „Vettel minden kétséget kizáróan az évtized egyik legjobb pilótája. Ugyanolyan erősnek tartom, mint Hamiltont. Ami viszont számára hiányzott az elmúlt években az egy olyan csapat volt, aki támogatást nyújtott volna a nehezebb helyzetekben” – mondta a 64 éves francia, hozzátéve, „idén kapni fog még egy esélyt, és szerintem egyértelműen van azon a szinten, hogy ezúttal élni is tudjon a lehetőséggel.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: