DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Bottas: Többé nem akarok megértő és kedves lenni

Valtteri Bottas 2018-ban egyetlen győzelmet sem aratott a Mercedesszel, míg csapattársa, Lewis Hamilton ötszörös világbajnokká avanzsált. A finn elhatározta, eljött az ideje annak, hogy véget vessen a jófiú szerepének.

Valtteri Bottas a téli szünetet követően új külsővel tünt föl az első téli teszten Barcelonában: a finn pilóta szakállat növesztett. Az Autobild kérdésére elmondta, az elmúlt hónapokban sok mindent átértékelt önmagával kapcsolatban, és mostanra teljesen új embernek érzi magát. Ezért a szemmellátható változás sem véletlen, arcszőrzete mögött ugyanis mélyebb üzenet és egy megváltozott filozófia áll: az, hogy többé nem akar a jófiú szerepében tetszelegni, ehelyett oroszlánként küzdene a céljaiért. 

„Igen, egy teljesen új Valtteri lettem” – jelentette ki. „Rájöttem, változtatnom kell a hozzáállásomon, ha el akarom érni a céljaimat. A télen nem borotválkoztam, és megtetszett a szakáll, mert azt éreztem, a külsőmön keresztül megmutatom azt, amit érzek és amit kifelé is közvetíteni akarok” – idézi Bottast a német szaklap.



A finn harmadik Formula–1-es szezonja előtt áll a Mercedes istálló versenyzőjeként. 2018-at viszont hamar kitörölné az emlékei közül. Annak ellenére ugyanis, hogy csapata ötszörös világbajnokként zárta az évet, csak egyik pilótájuk, az ötszörös világbajnokká avanzsált Lewis Hamilton tudott rendszeresen felállni a dobogó legfelső fokára. Ezért Bottas elismerte, a tavalyi szezon vége mentálisan is rendkívül megviselte.

„Csalódott és mérges voltam, különösen amiatt, ahogy az év második fele alakult. Ezért megesküdtem, nem hagyom, hogy még egyszer ilyesmi forduljon elő velem. Idén azt fogom tenni, ami valóban ahhoz kell, hogy valóra váltsam a terveimet, és ha ez azt jelenti, hogy keményebben kell versenyeznem, akkor azt fogom tenni.”

A háromszoros futamgyőztes versenyző 2018-ban az Orosz Nagydíjon került legközelebb ahhoz, hogy első helyen érjen célba. Ezt végül saját csapata, a Mercedes vezetősége akadályozta meg azzal, hogy arra kérték őt, engedje el a második helyen autózó Hamiltont, hogy a brit tovább növelhesse előnyét bajnoki riválisával, a Ferrariban ülő Sebastian Vettellel szemben. Bottas szerint visszatekintve most már úgy érzi, néhány esetben túl kedves és engedékeny volt. Idén viszont ez is változni fog. „Ha most lennék ebben a helyzetben, biztosan másként kezelném a dolgokat.”

„Mindig is csapatjátékos voltam, de rájöttem, ebben a sportban mindennek van határa, és néha muszáj magadra is gondolnod. Továbbra is szeretném segíteni a csapatot, mert hosszútávon a csapatszellem és az együttműködés hozza a sikeres eredményeket. Viszont az életben csak egyetlen karriere van az embernek, ezért ha mindig megértő leszek, ahelyett hogy én is támadnék és harcolnék, akkor soha nem fogom elérni a céljaimat” – szögezte le a finn. 

„Már korábban is bizonyítottam, hogy képes vagyok a győzelemre, viszont mostantól nem lehet több gyenge versenyem, következetesebbnek kell lennem" – jelentette ki a 29 éves pilóta, aki az új szezonra egy új verseny- és teljesítménymérnököt kapott a Mercedestől. „Még sok megbeszélés vár rám ahhoz, hogy rájöjjünk, pontosan milyen területeken kell javulnom, hogy magasabb szinten tudjak teljesíteni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: