DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Tost: A kényelmes fiatalok miatt nem lesz naptárbővítés

A Toro Rosso csapatfőnöke szerint már az F1-ben dolgozó szakemberek sem a régiek, a fiatalok egyre kevesebbet akarnak dolgozni, ezért ne számoljunk a versenynaptár bővítésével sem.

Az F1-tulajdonos Liberty Media elképzelése szerint a száguldó cirkusz ideális esetben akár 25 versenyt is rendezhetne egy szezonban. A Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost tökéletesen egyetért ezzel az elképzeléssel, ám szerinte a mai világban ez nehezen kivitelezhető.

 tost-portre-2017



„Nekem nem probléma a 23 vagy a 24 verseny sem. Minden másodperc időpazarlás, amit a pályán kívül töltünk, szóval legyünk boldogok [a gyarapodás miatt]. Én örömmel vagyok a pályán. Otthon mit csinál az ember? Értelmetlen dolgokról beszél a feleségével. Semmi értelme. Én így látom a dolgot” – magyarázta a kétségkívül F1-nek élő osztrák.

 „Hét, nyolc, tíz évvel ezelőtt minden verseny után két-három napos teszteket tartottunk, eleinte ráadásul két autóval, ugyanazokkal a mérnökökkel és gyakran ugyanazokkal a szerelőkkel. A legnagyobb probléma az, amit én a ’kényelmes generációnak’ hívok. Egyre több és több szabadságra és szabadidőre vágynak, miközben kevesebbet akarnak dolgozni. Szerintem ez a legnagyobb gond, a munkaterhelés szempontjából rendben lenne.”

Azért azt ő is elismerte, hogy egy ilyen sűrű versenynaptár mindenkinek nagy falat, aki az F1-en kívül más elfoglaltsága is akad az életben. Ennek megoldására egy különleges módszert alkalmaz a csapat. „Persze a szerelőknek ez kicsit nehezebb, mert családjuk van, időnként otthon kell lenniük. Mindenesetre a csapatunk kitalált egy egészen jó módszert, így a szerelők a futamok között kivehetnek pár napot, és hazamehetnek, miközben egy másik gárda foglalkozik az autókkal. Ha tovább bővül a versenynaptár, akkor természetesen el kell gondolkoznunk azon, hogy még több embert vegyünk fel. A mérnökök élete is nehezebbé válna.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: