DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Norris még 20 éves sincs, és büszke erre

Lando Norris büszkén viseli az idei F1-es mezőny legfiatalabb pilótája titulust - 19 éves kora ellenére bizalmat szavazott neki a McLaren, és nem mástól, mint Fernando Alonsótól volt lehetősége trükköket ellesni.

A McLaren Formula-1-es csapata új reményekkel, s egyben egy egészen új pilótafelállással vág neki a 2019-es F1-es szezonnak. A wokingiak pilótáinak átlagéletkora a tavalyi évhez képest kerek tíz évet csökkent, amihez nagyban hozzájárult az, hogy Zak Brownék a veterán Fernando Alonsót egy újoncra, a 19 esztendős Lando Norrisra cserélték. Az ifjú brit pilóta tehát az első F1-es szezonjára készül, egy ilyen alkalom során pedig nagy segítség az, ha akad valaki a közelben, aki már bejárta azt az utat, amire a szóban forgó újonc készül. Norris számára - honfitársak lévén – Lewis Hamilton lehetne ez a személy, ám a McLaren mai autóbemutatóján kiderült, ők ketten gyakorlatilag nem is ismerik egymást.

 mcl34-launch-2019-1



„Büszke vagyok arra, hogy én vagyok a legfiatalabb” – nyilatkozta az MCL-34-es leleplezése során Norris, majd kitért Hamiltonra. „Ez egy nagy és menő eredmény, de Lewis-t azért nem hívtam fel, nincs is meg a száma. Nem próbáltam olyanokat felkeresni, akiket nem ismerek, és ez nem csak a britekre vonatkozik. Abu Dhabiban egy sajtótájékoztatón kezet ráztam vele, de mindössze ennyi volt. Személyesen egyáltalán nem ismerem őt, de versenyzőként mindig is felnéztem rá. Elképeszt, hogy mennyire lenyűgöző versenyző, ő a valaha volt egyik legjobb.”

Ha Hamiltontól nem is volt alkalma, több más pilótatársától azért ellesett már egyet s mást. Közöttük pedig ott van a kétezres évek egyik legjobbja is. „Szeretnék a lehető legjobb lenni, ennek érdekében pedig bárkitől tanulok, legyen az Carlos [Sainz], Fernando [Alonso] vagy Stoffel [Vandoorne]. Mindannyiuktól tanultam már valamit. Fernandót sokkal közelebbről ismerem [mint Hamiltont] – figyelhettem, ahogy a versenyhétvégéken viselkedik, ahogy a csapattal dolgozik, ilyenek. Nagyon sokat tanultam tőle.”

Norrisnak az első szezon során természetesen a tapasztalatszerzés a legfőbb szempont, miközben abban bízik, hogy a csapat hosszabb távon számol vele. A legtöbbet csapattársától, Carlos Sainz-tól lesné el. „Szerintem a világ minden pilótája a nyerésre koncentrál, de számomra a legfőbb cél a tanulás. Mindketten vb-címeket akarunk nyerni, de ehhez az kell, hogy csapatként együtt fejlődjünk. Év végére jobb akarok lenni, mint most.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: