DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen letudta büntetése második felét

A holland F1-es pilótát a tavalyi Brazil Nagydíj végén történtek miatt kétnapos önkéntes munkára ítélte az FIA - az ötszörös futamgyőztes szombaton második napját is letudta.

A már lekörözött Esteban Ocon zsinórban második győzelmétől ütötte el Max Verstappent a 2018-as Brazil Nagydíjon, melyért a holland rögtön a leintés után elégtételt vett: a mérlegelésnél többször meglökte riválisát. A Nemzetközi Automobil Szövetség nem hagyta szó nélkül a történteket, és a felesleges atrocitás miatt kétnapos önkéntes munkát szabott ki Verstappennek büntetésként.



A holland ebből egyet a Formula-E januári, marrakeshi hétvégéjén teljesített, mint segéd-versenybíró (többek között az ex-F1-es Vitantonio Liuzzi mellett), február 9-én, szombaton pedig büntetése második felét is letudta. Verstappen az FIA Nemzetközi Versenybírói Programjába tekinthetett bele Genfben, ahol több vizsgálóbizottság munkáját ismerhette meg közelebbről, a háromszoros túraautó-világbajnok Andy Priaulx, az M-Sport-főnök Richard Millener, és a BMW motorsportrészlegét irányító Jens Marquardt társaságában.

A közös munka során a résztvevők különböző esettanulmányokat végeztek arról, hogy a versenybírók hogyan mérlegelnek egy-egy kérdéses incidens esetén, és mi alapján hozzák meg döntéseiket. „Mi a pályán végezzük a munkánkat, a lehető legjobbat akarjuk kihozni a versenyből, miközben a versenybírák is arra törekednek, hogy a legjobb döntést hozzák meg” – idézte Verstappent a Motorsport.

„Ez remek lecke volt számomra, sokat tanultam, akárcsak Marrakeshben. Azt nagyon élveztem, hiszen jobban megérthettem, mit csinálnak a stewardok, és itt is sokat tudtam meg a munkájukról.”

A különböző szemináriumokon több mint 200-an vettek részt a három napos szimpózium során.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: