DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Egy szuperlicenszpontja sincs az F1-hez legközelebb álló pilótanőnek

Susie Wolff szurkol, hogy Tatiana Calderonnak sikerüljön, ami neki nem. Ugyanakkor létezik egy leküzdendő „akadály”, ahogyan ő nevezi: a szerepléshez szükséges 40 szuperlicenszpont.

A kolumbiai Tatiana Calderon az a női versenyző, aki alighanem jelenleg legközelebb áll a Formula-1-es szerepléshez: 2017-ben fejlesztőpilótaként csatlakozott a Sauberhez, tavaly pedig tesztpilóta pozíciójába léptették előre, a csapat autóját októberben vezette először. Susie Wolff – aki Williamsszel teljesített szabadedzéseivel legutoljára a tűz közelébe került nőként – bízik abban, hogy Calderon a jövőben versenyezhet a királykategóriában.

„Úgy vélem, Tatiana fantasztikus munkát végez” – mondta az Autosportnak Wolff, aki jelenleg a Venturi Formula-E-csapatának vezetője, Dare To Be Different kezdeményezése pedig a női pilóták esélyeiért küzd. „Sosem kételkedtem képességeiben, ezért remélem, tovább menetel előre. Szeretném, hogy bejusson az F1-be.”



„Azonban akkoriban, mikor még én ott vezettem, nem volt szükség pontokra a szuperlicenszhez” – mutatott rá a Formula-1-es szereplés fontos feltételére Wolff. „Azóta bevezették ezeket, ami újabb akadályt jelent. Éppen emiatt kihívás vár rá, elegendő pontot kell szereznie, hogy kvalifikáljon, de szeretném viszontlátni a rajtrácson. Az F1-ben néha az időzítés a döntő, amikor egy ülés felszabadul, egy lehetőség pedig előbukkan. Mikor a Saubert vezette, megmutatta, mire képes, ezért figyeljünk és reménykedjünk.”

Az F1-es szerepléshez 40 szuperlicenszpont szükséges, melyek az alacsonyabb kategóriákban elért eredményekkel szerezhetők meg hároméves periódus során. Calderonnak nemhogy nincs elég szuperlicenszpontja, hanem nulla egységgel rendelkezik: a Formula-3-as Európa-bajnokságon és GP3-ban lehúzott három-három szezonja során legjobb bajnoki helyezése 15. és 16. pozíció volt, amely nem ér szuperlicenszpontot.

A 25 éves pilóta reményei szerint a Formula-2-ben folytatja, ahol legalább a bajnoki 10. helyen kell végeznie, hogy elkezdje a pontok gyűjtését. Fogódzkodó ahhoz, milyen teljesítményt kell Calderonnak a következő szezonokban nyújtania, hogy az F2-ben az első három helyezett 40, a negyedik 30, az ötödik 20, a hatodik 10 licenszpontot kap.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: