DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Négy éves késéssel kaptak fizetést a Caterham dolgozói

A Caterham F1-es istállóját 2014 végén vonták csődeljárás alá, és már nem is voltak a rajtrácson a következő szezonban. A cég alkalmazottai hosszú pereskedés után kaptak némi kárpótlást az elmaradt fizetések után.

A Lotus F1-es istállója 2011 és 2012 között változott Caterhammé, 2014 végén azonban pont nélkül tűnt el a süllyesztőben. Az istállót az Orosz Nagydíj után vonták csődeljárás alá, így ki kellett hagynia az austini és interlagosi fordulókat, Abu Dhabiban pedig mindössze közösségi finanszírozásnak köszönhetően rajtolhatott el – mint később kiderült, utolsó alkalommal. A gárda feltámasztásáért tett erőfeszítések egytől egyig kudarcot vallottak, a csapattagok nagy része még a tél során máshol keresett állást, a csapat felszerelését pedig elárverezték.



A csődeljárás miatt sok dolgozó fizetés nélkül maradt caterhames karrierje végén, a Motorsport információi szerint azonban a csődbiztosi szerepet betöltő Smith & Williamson 216 munkavállalónak fizetni tudott – mindezt hosszú évek pereskedéseit követően. A teljes összeget nem hozták nyilvánosságra a cégnél, annyi azonban bizonyos, hogy a dolgozók 217496,06 fontot, azaz csaknem 79 millió forintot szeretek volna bevasalni az elmaradt fizetések után.

A Smith & Williamson csődbiztosai azt mondták, hogy az előnyös kiegészítésre jogosított hitelezők maximum 800 fontos összegre jogosultak, amely négy hónapnyi elmaradt fizetéssel egyenértékű. Ehhez jönnek hozzá a fizetett szabadságok (hat hét), valamint az üzemi nyugdíjellátásból fakadó kifizetések. A legfrissebb adminisztrátori jelentés szerint a cég 713502 fontot fizetett ki 2014 novembere és 2018 augusztusa között, a további ügyintézés pedig 15 és 30 ezer font közötti összegbe fog nekik kerülni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: