DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Pirelli szerint nem a két kiállás a jó megoldás

Mario Isola szerint tévednek azok, akik az izgalmasabb futamok érdekében kötelezővé tennék a két kiállást a Formula-1-ben. A Pirelli igazgatója úgy véli, a megoldás inkább a tartósabb gumikban rejlik.

A kötelező két kiállásos taktika bevezetése régóta terítéken van a Formula-1-ben. Sokan ugyanis azon az elven vannak, minél többször állnak ki a versenyzők kereket cserélni és minél változatosabbak a csapatok gumistratégiái, annál izgalmasabbá és kiszámíthatatlanabbá válnak a versenyek. A Pirelli igazgatója ellenben nem ért egyet ezzel az elképzeléssel.

„Nem vagyok biztos benne, hogy valóban ez lenne a jó megoldás, mert így fenn áll annak a veszélye, hogy minden autó ugyanabban a körben jön ki kereket cserélni.”

Isola szerint éppen az válna a versenyek előnyére, ha tartósabb abroncsokat bocsátanának a csapatok rendelkezésére, mert így nem kellene aggódni a gumikopás miatt. Az olasz gumibeszállító ezért az abroncsok élettartamát tekintve inkább a konzervatívabb megközelítést tartaná ideálisnak. „Szeretnénk egy kicsit konzervatívabbak lenni, mert, ha már úgyis egy kiállásosak a futamok, sokkal jobb lenne, ha olyan gumikat adhatnánk a versenyzőknek, amik tartósabbak, mert így jobban tudnák nyomni és a pályán is több akció lenne”– vélekedett Isola a Reutersnek adott interjújában.



Szerinte a versenyautók kialakítása miatt az abroncsok jelenlegi generációjának a túlmelegedés lett a legnagyobb problémája, ezt viszont azzal sem tudják orvosolni, ha tartósabbá teszik a keverékeket. „A 2019-ben használandó termékeken is eszközöltünk némi fejlesztést, és a keverékeket is úgy alakítottuk ki, hogy minél alacsonyabb legyen a túlmelegedésük. Viszont, amikor az autók ilyen közelről követik egymást, elkerülhetetlen a gumik túlmelegedése.”

Az olasz szakember elmondta, egy másik megoldást az jelentene, ha eltörölnék azt a kitételt, amely szerint annak a tíz pilótának, aki a rajtrács első tíz helyére kvalifikálta magát, azon a keveréken kell rajtolnia, amelyen az időmérő második szakaszában futotta a leggyorsabb körét. „Ez a lehetőség még mindig az asztalon van" - jegyezte meg Isola.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: