DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Alonso miatt kezdtek F1-et közvetíteni Spanyolországban

Bár két vb-címet és közel száz dobogós helyezést ért el az F1-ben Fernando Alonso, mégsem ezeket, hanem a társadalmi szerepvállalást tartja élete legnagyobb sikerének.

Spanyolország egyetlen Formula-1-es világbajnoka akármennyi trófeától többre tartja a társadalmi szerepvállalást. A 37 éves pilóta F1-es karrierje során két vb-cím mellett 32 futamgyőzelmet és 97 dobogós helyezést ért el, így számtalan serleget és díjat halmozott fel az évek alatt, ám amit hazájában elért, az számára mindettől többet ér. Ő maga volt az, aki népszerűvé tette a motorsportot az Ibériai-félszigeten.

 alonso-2018-portre-tv



„Nagyon büszke vagyok” – beszélt az anyaföldjén elért sikereiről. „Csak idővel fogtam fel ezt az egészet, látva, hogy mennyien kezdték el követni az F1-et Spanyolországban, hogy hányan látogatják meg az Oviedóban található [Fernando Alonso] múzeumot, és hogy hányan ülnek gokartba. Az országomban egyáltalán nem volt elterjedt az F1, de úgy általában a motorsport sem. 2001-ben és 2002-ben közvetítés sem volt a futamokról, ha jól emlékszem 2003 közepén kezdték ezt el. Ma ez már hihetetlennek tűnik, az F1 a második vagy harmadik legnépszerűbb sport az országban, ami nagy büszkeséggel tölt el.”

Alonso 2005-ben nem kisebb elismerést, mint a Premio Principe de Asturias díját érdemelte ki , amit a tudományokban, a társadalomban és a sportban elért kiemelkedő eredményekért osztanak ki minden évben. „Ez a legnagyobb dolog, amit valaha elértem – még a világbajnoki címektől is nagyobb. Ez a cím emberi életek megváltoztatásáról, sportra ösztönzésről szól, ezek pedig többet érnek, mint bármilyen trófea” – árulta el Alonso, egyben összefoglalva a kategóriában eltöltött 18 évét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: