DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Forghieri: Kőkemény feladat lesz ez Binottónak

Mauro Forghieri annak idején, a hőskorban hasonló karriert futott be, mint Mattia Binotto: ő is technikai igazgatóból lépett elő csapatfőnökké, egy ideig párhuzamosan is végezve a két feladatot. Ő már csak tudja, miről beszél, amikor azt mondja, nem lesz egyszerű dolga Binottónak hasonló szerepben.

Az utolsó olyan technikai igazgató Mattia Binotto előtt, akiből csapatfőnök lett, Claudio Lombardi volt még 1991-ben, volt azonban egy nála sokkal nagyobb formátumú szakembere is a Ferrarinak, nem is olyan sokkal korábban: Mauro Forghieri.

Forghieri annak idején még 1959-ben került a Ferrarihoz, és bár alapvetően autótervezőként vitte sikerre a csapatot, egy ideig párhuzamosan a csapatot is vezetnie kellett. A Furia becenevű, annak idején kifejezetten heves természetű szakember véleményét a Motorsport.com olasz kiadása kérte ki a Ferrari új csapatfőnökére, Mattia Binottóra váró, az övéhez hasonló jellegű kihívásról.

Binotto



„Nem lesz egyszerű dolga Mattiának, és ha valaki, én tudom, miről beszélek” - kezdett bele Forghieri. „Komoly embernek tartom őt, aki ráadásul tökéletesen ismeri a csapat mechanizmusait, viszont ettől függetlenül hihetetlen mennyiségű kitartásra és egy rendkívül erős személyiségre lesz szüksége ahhoz, hogy az új szerepben sikeres lehessen.”

Forghieri azt is elmondta, miért gondolja így. „Olyan dolgokkal kell majd foglalkoznia csapatfőnökként, amikkel addig soha. Nekem annak idején ott volt Enzo Ferrari feltétlen támogatása, ha valakivel esetleg konfrontálódni kellett, rá mindig számíthattam. Főleg, ha a versenyzőkkel kellett valamit elintézni, ami sosem volt egy egyszerű művelet. Úgy irányítani a csapatot, hogy közben te vagy a technikai igazgató is, bonyolultabb feladat, mint azt a legtöbb ember gondolná, de ha Mattia elég kitartó, meg fogja tudni oldani ezt a feladatot. Mindenesetre szép kihívással néz szembe...”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: