DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Brawn: Szeretném, ha az F1 sokkal gyorsabban változna

Ross Brawn, a Formula-1 sportszakmai igazgatója nem elégedett a sport átalakításának ütemével. Az egykori csapatfőnök viszont azzal is tisztában van, a valós változások időt vesznek igénybe.

A Ferrari és a Benetton egykori sikerembere a Liberty Media 2017-es színre lépésével tért vissza a sportág élére, mint sportszakmai igazgató. Brawn azóta az új amerikai tulajdonosokkal karöltve azon dolgozik, hogy olyan újításokat dolgozzanak ki, amelyek a közönség számára is izgalmasabbá és élvezhetőbbé teszik a Formula-1-et. Az első nagy szabálymódosítási csomagot 2021-re ütemezték. A brit szakember viszont a Motorsportnak adott interjújában elmondta, habár tudja, hogy egy ilyen kaliberű sportágnál nem könnyű változásokat eszközölni, egyre türelmetlenebb az eredmények kézzel foghatóságát illetően.

„Az iránnyal elégedett vagyok, az ütemmel viszont már kevésbé” - mondta Brawn, aki szerint már az is hatalmas kihívás volt számukra, hogy elkezdjék átalakítani a sport különböző területeit. „Látom és tudom, hogy jelenleg is rengeteg minden történik a színfalak mögött, ahogy azzal is tisztában vagyok, ha mi nem kezdtük volna el ezt a folyamatot, még itt sem tartanánk, de mégis türelmetlen vagyok, mert azt szeretném, ha még több dolog történne.”

A megoldások kitalálásában és az új lehetőségek kidolgozásában Brawn és a Liberty szorosan együttműködik az F1 csapataival és az FIA-val is, ezért a döntéshozás sokszor nagyon lassú, mégis szükséges folyamat, meséli az egykori csapatfőnök. „Azt hiszem, ez az első olyan eset, hogy az F1 így közelíti meg azt, hogyan javíthatja és fejlesztheti a sport különböző területeit. Ezért annak ellenére, hogy csak két éve vagyunk ezen az úton, optimista vagyok azt illetően, hogy a következő néhány évben már élvezni fogjunk a munkánk gyümölcsét.”



Ross Brawn, aki karrierje korábbi szakaszában olyan csapatokat segített világbajnoki címekhez, mint a Ferrari vagy a Benetton, majd később a jelenleg regnáló világbajnok Mercedes csapat alapjainak lefektetésében is közreműködött, azt is elmondta, habár jelenlegi munkája a korábbiakhoz képest más dinamikával működik, mégis rengeteg kihívást tartogat számára.

„Csapatfőnökként megvannak a versenyek magasságai és mélységei. Ha elég szerencsés vagy, akkor a te csapatod húz át elsőként a célvonalon, és az egy hatalmas boldogságot jelent, de ha veszítesz, akkor az eléggé szomorú tud lenni. Most egy másfajta versenyben veszek részt, ami arról szól, hogy fejlesszük az autókat és a sportot, ezért ez a korábbiaknál már jóval nagyobb léptékű” – jellemezte jelenlegi feladatát a 64 éves Brawn, aki ezzel együtt is élvezi azt, hogy azért a sportért dolgozhat, ahol korábban rengeteg sikert ért el többek közt Michael Schumacher oldalán.

„Nagyon élvezem ezt a munkát, és azt, hogy most egy olyan csapatnak vagyok a része, amiben azért dolgozhatok, hogy együtt jobbá tegyük a Formula-1-et. És ahogy már mondtam is, szeretném, ha a dolgok még gyorsabban történnének, de ez sajnos nem mindig lehetséges” – mondta, hozzátéve, úgy érzi, a száguldó cirkusz már érkezése óta is sokkal jobbá vált.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: