DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton: Soha többé nem akarom megismételni Szocsit

Lewis Hamilton elmondása szerint soha többé nem akarja átélni a 2018-as Orosz Nagydíjon történteket, amikor csapattársa, Valtteri Bottas a Mercedes utasítására adta át neki a futamgyőzelmet.

Valtteri Bottas tavaly az Orosz Nagydíjon került legközelebb ahhoz, hogy pole-pozícióból rajtolva learathassa pályafutása negyedik és a szezon első győzelmét. A finn pilótát, aki ekkor 110 pontos hátrányban volt Hamiltonnal szemben, csapata arra kérte, engedje el a második helyen autózó csapattársát, aki így a szezon során nyolcadik alkalommal állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára és tovább növelhette előnyét a világbajnoki pontállásban Sebastian Vettellel szemben. A Mercedes csapatutasítását sokan fölöslegesnek tartották, tekintve, hogy Hamiltonnak a szezon tizenhatodik futama előtt is tetemes előnye volt német riválisával szemben, a regnáló német alakulat viszont kiállt döntése mellett, mondván, öt futammal az idény vége előtt sem vállalhattak fölösleges kockázatot.

Hamilton az esettel kapcsolatban elismerte, azon a hétvégén csapattársa volt a gyorsabb versenyző, ezért valóban megérdemelte volna a győzelmet. „Nem ez volt életem legnagyszerűbb futama, de az év ezen pontján a csapat úgy gondolta, 'mindent meg kell tennünk azért, hogy Lewis a lehető legnagyobb előnyt dolgozza ki a bajnokságban, támogatnunk kell őt, és abban is biztosra kell mennünk, hogy mindkét címet megszerezzük.'”

Az ötszörös világbajnok elmondta „az egész nagyon kínos volt. Amikor szóltak a rádión, hogy Valtteri el fog engedni, csak annyit mondtam, hogy 'menjen gyorsabban', mert míg az időmérőn ő volt a gyorsabb, a futamon már én futottam jobb időket. Soha nem szerettem volna így nyerni, ahogy valószínűleg egyetlen versenyző sem szereti ezt a megoldást.”



A Mercedes pilótái mögött Sebastian Vettel autózott harmadikként, a német viszont nem volt elég közel ahhoz, hogy veszélyt jelentsen az élen autózó párosra, így Bottas sokáig azt remélte, még a leintés előtt visszacserélik a pozíciókat Hamiltonnal, erre végül nem került sor. A brit világbajnok elmondta, akkor ő sem értett egyet a csapat döntésével, és szerette volna visszaadni a pozíciót a csapattársának, utólag már ő is úgy gondolja, ez volt a helyes döntés, mert megmutatták, ők egy csapatként harcolnak a világbajnoki címekért.

„A csapat meghozott egy döntést, és habár a futam hátra lévő részében én csak vissza szerettem volna engedni Valtterit magam elé, muszáj volt kitartanom a csapat választása mellett” – mondta Hamilton, aki szerint Bottas aznap bebizonyította, ő is egy nagyszerű csapajátékos. „Nem könnyű a csapattársamnak lenni, ahogy nekem sem könnyű az ő csapattársának lenni, mert egy rendkívül gyors versenyző, aki egyre csak jobb lesz. Én hat éve vagyok ennél a csapatnál, míg neki ez csak a második szezonja volt, ezért remélem, a Szocsiban történtek soha nem fognak megismétlődni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: