DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Giovinazzi: Az eddigi tapasztalataim nem sokat segítenek

Antonio Giovinazzi jövőre a Saubernél mutatkozik be, mint főállású Formula–1-es versenyző. Az olasz úgy érzi, habár 2017-ben már kipróbálhatta magát éles helyzetben is, ezek a tapasztalatok nem fognak sokat segíteni a jövő évre való felkészülésében.

Giovinazzi először a 2017-es Ausztrál Nagydíjon mutatkozott be a Sauber színeiben, majd nem sokkal később a Kínai Nagydíjon is helyettesítette azt a Pascal Wehrleint, aki a 2016-os Bajnokok Tornáján szerzett sérülései miatt nem érezte magát elég felkészültnek a versenyzéshez. Ezt követően a 24 éves pilóta a Sauber és a Ferrari teszt- és tartalékpilótájaként dolgozott, emellett a pénteki szabadedzéseken is többször lehetőséghez jutott.

Az Autosportnak adott interjújában Giovinazzi elmondta, az, hogy 2017 elején két versenyhétvégén is autóba ülhetett, a 2019-es első teljes szezonjára nézve nem fog túl sok előnyt jelenteni számára. „Sajnos ez már nagyon rég volt és ezek a hétvégék sem Ausztráliában, sem Kínában nem voltak teljesek, hiszen Melbourne-ben csak az időmérőtől, míg Sanghajban a rossz idő miatt csak a harmadik szabadedzéstől ültem autóba" – mondta Giovinazzi. Szerinte az ilyen hétvégéket nehezebben is tudta kezelni, „ebből a szempontból a következő év sokkal könnyebb lesz, hiszen ott leszek Barcelonában a téli teszten, majd Ausztráliába is felkészültebben fogok megérkezni.”



Az olasz pilóta a 2017-es Kínai Nagydíj óta, amit egy baleset miatt végül be sem tudott fejezni,  legutóbb a Le Mans-i 24 órás versenyen vett részt az AF Corse Ferrari GTE színeiben, ezért elmondása szerint is már hiányzik számára az, hogy éles körülmények között versenyezzen. „Őszintén szólva már alig várom. Hiányzik a versenyhétvége nyomása és a vasárnapi futam is. Viszont egyelőre csak végzem a munkám, de már nagyon izgatott vagyok a jövő év miatt.”

Giovinazzi csapattársa a Ferraritól távozó Kimi Raikkönen lesz, az olasz ezért úgy érzi, főként a szezon elejénamíg hozzászokik ahhoz, hogy egy világbajnok pilótát lát a garázs túloldalán, nem lesz könnyű dolga. „Az első néhány futam biztosan nehéz lesz. Egy olyan világbajnok lesz mellettem, aki nagyon sok tapasztalattal rendelkezik. Ellenben én megpróbálok a saját munkámra koncentrálni, versenyről versenyre fejlődni, aztán év végén kiderül, ez mennyire lesz elég.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: