DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hamilton már tudja, melyek lesznek a 2019-es autó gyengeségei

Lewis Hamilton az Abu Dhabi Nagydíjon a 2019-es autó gyenge pontjairól tárgyalt mérnökeivel. Az ötszörös világbajnok ellenben magabiztos csapata jövő évi teljesítményét illetően.

A 2019-es év legnagyobb technikai változásai leginkább az autók aerodinamikai részét, így az első szárnyakat és az oldaldobozokat fogják érinteni. Múlt héten, az F1 topcsapatainak vezető mérnökei arról számoltak be, hogy habár az irány jó, ezek a változások mégsem lesznek olyan nagy hatással a sportra, mint ahogy azt az FIA korábban gondolta. Lewis Hamilton ezzel kapcsolatosan Abu Dhabiban elmondta, egy hosszabb tárgyalást követően sikerült meghatározniuk azokat a gyenge pontokat, amik a szabályváltozások miatt felmerülhetnek a 2019-es autójukon és amikre a téli szünet folyamán koncentrálniuk kell ahhoz, hogy jövőre is harcban lehessenek a bajnoki címért.

„Pénteken találkoztam néhány olyan emberrel, akik ritkán vesznek részt a versenyeken, de tisztában vannak a jövő évi autó fejlesztésével. Nagyon inspiráló volt beszélgetni velük, mert nagyon okosak, hihetetlenül intelligensek és teljesen más hullámhosszon vannak, mint mások” – mondta a Mercedes ötszörös világbajnoka, aki szerint ezeknek a találkozóknak végső soron az a célja, hogy ne értsék félre egymást a mérnökökkel az autó fejlesztésével kapcsolatban.

„Például én tudom, mi kell ahhoz, hogy még gyorsabbak legyünk, ezért biztosnak kell lennem abban, hogy ezt úgy kommunikálom le feléjük, hogy ők is megértik, majd később ez alapján építik meg az autót és találják meg a teljesítményt. A jövő évi autóval kapcsolatban pedig már nekem is és nekik is vannak elképzelésik arról, hol lesznek a gyenge pontjaink.”



Hamilton szerint egy versenyautó megépítésénél kulcsfontosságú a kommunikáció és az, hogy a versenyző és mérnök szorosan együttműködve dolgozzon, mert ennek köszönhetően tudják a legtöbbet kihozni egymásból. „Ha megnézzük az idei teljesítményt egy-egy versenyhétvégén, akkor láthatjuk, hogy a mérnökök, szerelők, stratégák, mindenki egy magasabb szintre lépett és a lehető legjobbját nyújtotta.”

A brit pilóta magabiztos csapata jövő évi szereplését tekintve és nem számít visszaesésre, még annak ellenére sem, hogy jövőre a Ferrari erősebben térne vissza és a Hondára váltó Red Bullt is a világbajnoki esélyesek közé sorolják. „Ameddig a Mercedes nem változtat a hozzáállásán, ameddig ugyanennyire éhes marad a győzelemre és nem téveszti szem elől a végső célt, addig én is magabiztos vagyok. Úgy hiszem, továbbra is képesek leszünk ezen az úton maradni és a csúcson versenyezni" – jelentette ki Hamilton, hozzátéve, hogy a Ferrari idei formáját látva viszont semmit sem vesz garantáltnak. „Továbbra is erősen kell ütnünk a vasat és nyomnunk kell, mert ők is ezt fogják tenni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: