DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Verstappen: Túlvállaltam magam a szezon elején

Egyfajta beismerő vallomás az, amit Max Verstappen tett a Mexikói Nagydíj megnyerése után: a szezon korábbi szakaszában saját bevallása szerint is túlvállalta magát, és attól lett jobb versenyző, hogy mert visszakozni bizonyos helyzetekben.

Sokáig egyfajta rosszfiúként volt beállítva Max Verstappen a Formula-1-ben, a még mindig csak 21 éves holland gyakran került a kritikák kereszttüzébe a sok-sok elkövetett hiba miatt. Ha ez a renoméja meg is van még, Verstappen igyekszik korrigálni ezen - például azzal, hogy saját elmondása szerint egyre higgadtabb.

Pedig nem olyan rég még elég rosszul viselte, hogy többen azt javasolták neki, változtasson a hozzáállásán - így vagy úgy, a kritikák célbataláltak, ugyanis emlékezetes monacói bakija után két versenyt is meg tudott nyerni a 13-ból, valamint hét további alkalommal állhatott fel a dobogóra. „A különbség az, hogy csak magamra figyelek” - mondta a holland Mexikót követően.

„A saját dolgaimmal törődök, még akkor is, ha rengeteg mindent írnak rólam. Nem érdekelnek ezek. Az apám a gokartos évek során mindig azt mondogatta, amikor túlvállalom magam: hidd el, akkor is elég gyors vagy, ha nem így néz ki! Szóval, úgy érzem, vissza tudom fogni magam sok helyzetben, és ez a váltás úgy néz ki, segített.”

00118021_983



Verstappen mindig úgy fogalmazott, hogy a vezetési stílusán semmit nem kell változtatnia. Amiben változás állt be, még csapata szerint is, az a minden eddiginél higgadtabb versenyzés. „Azt hiszem, kicsit túlvezettem sok helyzetben a szezon elején” - ismerte el a holland az F1 hivatalos YouTube-csatornáján. „Túlságosan akartam egy-egy eredményt, szóval vissza kellett vennem, hogy gyorsabb tudjak lenni.”

Verstappen neve mellett 2018-ban két győzelem és kilenc dobogó áll, és már most ez a legsikeresebb szezonja, ráadásul még a vb-negyedik Valtteri Bottastól is csak 11 pontra van.

„Ez mind része a fejlődésének” - mondja holland versenyzőjéről a csapatfőnök Christian Horner. „Kemény időszakon volt túl a szezon elején, de Montreal óta hihetetlen versenyeket futott. Ez volt a hiányzó láncszem, a tapasztalat. Minden versenyző hibázik, a lényeg, hogy tanuljon is belőle.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: