DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Vettel már harmadszor éli át a csalódást

Bár korábban is hullott már ki utolsóként bajnoki címért folyó küzdelemből, és egy ideje már lehetett sejteni, hogy idén is ez lesz a vége, Sebastian Vettel szerint lehetetlen megszokni ezeket a napokat az életben.

A szezon második felében Vettel és a Ferrari túl sok esélyt szalasztott el ahhoz, hogy az utolsó futamig életben tarthassák az egyéni bajnokság megnyerésének reményét Lewis Hamilton lehengerlő formájával szemben. Ősz elejétől kezdve futamról futamra nyílt az olló a két pilóta között a pontversenyben, és amikor a brit pilóta Austinban megkapta az első esélyt arra, hogy matematikailag bebiztosítsa az ötödik címét, már tudni lehetett, hogy innen csak egy nagyobb csoda jelenthet visszautat Vettel számára.

A Mexikói Nagydíjon aztán be is következett az elkerülhetetlen: Vettel 2. helye is kevés lett volna, de a 4.-ként befutó Hamilton önmaga is gondoskodott újabb címszerzéséről, amit követően a német arról beszélt, a már egy ideje sovány esély ellenére is fájó számára kiesni a küzdelemből.

vettel_2



„Világos, hogy egy ideje már mindenki látta, hogy ez lesz a vége, és én is odafigyeltem a matekórákon, szóval ki tudtam számolni a pontokat, de ilyen helyzetben is próbálunk kitartani, ameddig csak lehet” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón. „Immár harmadszor élem át az életemben ezt a csalódást, amikor egy napon rádöbbenek, hogy már nem nyerhetem meg az azévi bajnoki címet. Ezek pedig nem a legboldogabb pillanatok.”

Ha végigszaladunk Vettel bajnoki csatáinak történetén, könnyen kitalálható, melyik három szezonhajrából őriz hasonlóan kellemetlen emlékeket. Az ideihez hasonlóan tavaly is Mexikóvárosban veszítette el Hamiltonnal szembeni minden esélyét a német, ezen a kettőn kívül pedig a 2009-es évad alakult még úgy számára, hogy utolsóként maradt állva a kihívók közül. Akkor Vettel még első világbajnoki címéért hajtott, ám egy fordulóval a finálé előtt Jenson Button hódította el azt.

Bár szép eredményeket, köztük öt győzelmet is begyűjtött Vettel a szezon eddigi részében, valahol mégis egy újabb elfuserált évnek érződik számára 2018, hiszen legalább 2019 végéig várnia kell az újabb esélyre.

„Ilyenkor nem csak egy-egy pillanatra tekintünk vissza, hanem az egész szezonban befektetett munkára, egészen az előző év végétől kezdődően. Megvoltak az esélyeink, és többségüket ki is használtuk, még ha lehet is, hogy néhányat nem. Végső soron azonban nem voltunk elég jók” – ismerte el Vettel.

A mexikói hétvégével az is eldől, hogy Vettel lett az első olyan pilóta az F1 történetében, aki úgy maradt le egy bajnoki címről, hogy az adott szezon első két futamát megnyerte.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: