DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Kőkemény csatában Hamiltoné a pole az USA Nagydíjon

A Mercedes és a Ferrari régen látott szoros küzdelemben döntötte el az USA Nagydíj pole-pozíciójának sorsát: végül ha csak néhány századdal is, Lewis Hamiltoné lett a rajtelsőség.

A Ferrari edzéselsőséggel melegített az USA Nagydíj időmérő edzésére, a Q1-ben pedig igyekeztek hamar odatenni magukat a csapat pilótái, és már az első mért körök után az élre álltak. Elsőségük egészen addig tartott, amíg meg nem jelent a két Mercedes: előbb Valtteri Bottas, majd Lewis Hamilton is faragott a legjobb időn, a brit csaknem négy tizedet adott csapattársának, és majd’ négy és felet Sebastian Vettelnek.



Amíg a csapatok egy része amiatt bosszankodott, hogy pilótáik köreit elveszik az utolsó előtti kanyar kiszélesítése miatt, a Red Bullnál egyik sem volt dühösebb: Max Verstappen féltengelytörést jelzett, és furcsán fityegő jobb hátsó kerékkel vánszorgott vissza az övéihez. A visszajátszásból kiderült, hogy a holland a kerékvető mögötti sárga rázókövet kapta el a 15-ös kanyarban, az erőhatás pedig nem kímélte a szóban forgó alkatrészt. De a Suzukában dobogóra álló versenyző így is továbbjutott, nem úgy, mint a két-két McLaren és Williams, valamint Marcus Ericsson (Sauber). A szakasz sztárja a már pénteken is villogó Pierre Gasly lett, hét tizedes hátránnyal a hetedik helyen végezve a topcsapatok pilótái mögött.

A Q2-ben a Ferrari igyekezett visszavágni, vagy legalábbis lélektani előnybe kerülni: nem csak az ultralágyon körrekordot autózó Kimi Raikkönen, de Sebastian Vettel is megverte a két Mercedest első szuperlágyas keverékével – az övékével megegyező abroncsokon. Mi az, hogy megverte – a német hat tizedmásodpercet adott Bottasnak, és egy másodpercet Hamiltonnak! A szakasz végén mindenki felrakta a leggyorsabb keveréket, de szándékosan senki sem javított, így Raikkönen az ultralágy, Vettel és a két Mercedes szuperlággyal rajtol majd vasárnap. A küzdelembe vissza nem térő Max Verstappen mellett a Toro Rossók, Carlos Sainz, illetve Kevin Magnussen búcsúzott a 15 perc végén – a spanyol mindössze két ezreddel maradt el renault-s kollégájától, Nico Hülkenbergtől.

A két gigász csatája szoros csatával folytatódott a Q3-ban: az első kör után Lewis Hamilton neve díszelgett a tabella élén, 88 ezreddel Vettel előtt, Bottas lemaradása egy, Raikkönené négy és fél tizedre rúgott. A tűzijáték előtt a finn néhány csepp esőt jelentett, ám ez jelentéktelennek bizonyult: második körével átvette a vezetést, aztán Hamilton is, Vettel azonban csak a második, Bottas pedig a negyedik helyen zárta a kvalifikációt.

Lewis Hamilton így idén kilencedik alkalommal állhat fel elsőként a rajtrácsra a vasárnapi USA Nagydíjon, Sebastian Vettel azonban pénteki incidenséért kapott büntetése miatt csak az ötödik helyről vághat neki majd az 56 körös megmérettetésnek - miután mindössze 61 ezreddel maradt el a pole-időtől. A vert mezőny legjobbja ezúttal Esteban Ocon lett, aknek Max Verstappan kiesése miatt a hatodik pozíció jutott.

Az időmérő edzés végeredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: