DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A Red Bull nem játszik szeretetszolgálatot Ricciardóval

Daniel Ricciardo elárulta, csapata az idei naptári évben még nem fogja lehetővé tenni számára a csapatváltást, így az ausztrál lépéshátrányból várja 2019-et, hiszen lemarad a tesztről Abu Dhabiban.

A szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj után szokás szerint két tesztnapra a helyszínen marad még az F1-es mezőny, amely során a csapatok már a jövő évre szánt újításokat próbálgathatják, valamint a Pirelli is a 2019-re gyártott abroncstípusokkal fogja ellátni őket. Gyakran jó lehetőség ez a csapatot váltó versenyzőknek, hogy első alkalommal vezessenek jövő évi istállójuk színeiben, és többek esetében erre idén is lesz lehetőség. A Sauber minden további nélkül elengedi a Ferrarihoz Charles Leclerc-t, Pierre Gaslynek tulajdonképpen házon belüli mozgás lesz a Toro Rossóból átülni a Red Bullba, és a Mercedes-kötődésű George Russellt sem fogja semmi megakadályozni, hogy belekóstoljon a Williamsbe.

ricciardo_1



Ahol viszont a két fél között nem ilyen baráti a viszony, ott nehezebb dolguk lesz a versenyzőknek megkerülni a szerződésüket. Ricciardo a Red Bulltól a Renault-hoz igazol 2019-re, az energiaitalosoknak pedig eszük ágában sincs már november végén elereszteni az ausztrált ahhoz a gyártóhoz, amellyel igencsak megromlott a sportpolitikai viszonyuk az elmúlt években, és amely jövőre könnyen közvetlen riválisuk is lehet.  

„Nem lesz lehetőségem tesztelni. A Red Bullt már nem vezethetem, viszont azt sem engedik, hogy a Renault-t vezessem. De oké, hát akkor szabadságon leszek!” – vette tudomásul a helyzetet Ricciardo, aki így hiányozni fog a november 27-28-i gyakorlásról, és első alkalommal majd csak február közepén, a hivatalos előszezoni tesztek során próbálhatja ki a Renault-t.

„Még azt a napot követően is szerződésben fog állni velünk, így nem lesz ott a teszten” – nyomatékosította a csapat szigorú hozzáállását a Red Bullt irányító Christian Horner a Motorsportnak nyilatkozva. „Felmerült a kérdés, hogy vajon elérhetővé válik-e [a Renault számára], de nagyon egyszerű a válasz: nem. A csapat megérdeklődte nálunk, de nem engedhetjük el. Még lesznek kötelezettségei, amelyeknek eleget kell majd tennie a szerződése lejártáig.”

Kimi Raikkönen egy másik olyan pilóta, akinél még nem tisztázott, hogy milyen lesz a státusza az Abu Dhabi Nagydíj leintését követően. Bár a Ferrariból jövő évi csapatához, a Sauberhez átülni elméletben nem kellene, hogy túl nagy bonyodalmat okozzon, a hírek szerint a finn szerződése tartalmaz néhány olyan záradékot, amelyek megnehezítik a felek számára a korai helyváltoztatást. Ez az oka annak is, hogy a Mexikói Nagydíjat követő Pirelli-teszten sem vezetheti még Raikkönen a Saubert, a feladatot így másik jövő évi pilótájukra, Antonio Giovinazzira bízták.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: