DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Jó úton a Force India: Kifizették a hitelezőket

A Racing Point Force India minden korábban felhalmozott hitelét törlesztette, köszönhetően főként az új tulajdonosok közé tartozó Lawrence Strollnak, mondta az istálló csapatfőnöke, Otmar Szafnauer.

A Force India csapata a nyár közepén nagyon közel került ahhoz, hogy pénzügyi problémák miatt kiszálljon a Formula–1-ből. Végül Sergio Perez és a Mercedes által indított csődeljárásnak köszönhetően sikerült megmenekülniük. Az istálló ugyanis ezt követően új tulajdonosi kézbe került, és Racing Point Force India néven nulla ponttal indult újra a nyári szünetet követően. Az új vállalatot többek közt az a Lawrence Stroll helyezte új alapra, aki partnereivel együtt kifizette azt a közel 90 millió fontos adósságot, amit még a korábbi csapatvezetőség halmozott fel.

Egy ilyen adminisztrációs eljárás, amely során részletekben fizetik ki a hitelezőket, normál esetben akár két-három évig is elhúzódhat. Lawrence Stroll a megszokottól eltérően azonban úgy döntött, magára vállalja a hiteleket és ahelyett, hogy Pereznek és a Mercedesnek éveket kellene várni az adminisztrációs procedúra végére, egy összegben, azonnal visszafizette a csapat tartozását.

Otmar Szafnauer csapatfőnök a Motorsportnak elmondta, fontos kiemelni, hogy a jelenlegi részvényesek nagyon nagy rizikót vállaltak a hitelezők kedvéért, hiszen extra összegeket fizettek azért, hogy ne csak az adminisztrációt követően, valamikor a jövőben, hanem azonnal megtörténjen a törlesztés.



„Lawrence ezzel azoknak a befektetőinknek is jót akart, akik támogattak minket az elmúlt időszakban. A legtöbben ugyanis ipari beszállítók, akik nemcsak minket, hanem még számos csapatot kiszolgálnak az F1-ben. Úgy gondolta, az a helyes, ha gondoskodunk ezekről az emberekről, és garantáljuk nekik, hogy a tartozásunk száz százalékát még időben kifizetjük” – mondta Szafnauer, aki szerint jelen állás szerint a befektetők 95 százaléka már október közepéig megkapja a pénzét.

„Ritka az, ha valaki az adminisztrációs eljárás során így jár el, ez példaértékű, ezért hálásak vagyunk a részvényeseinknek – nem elsősorban én, hanem azok a hitelezők, akik időben visszakapják a pénzüket, hiszen így nem kell emiatt aggódniuk.”

Szafnauert kifejezetten lenyűgözte Stroll üzleti hozzáállása, egyenessége. „Egyértelműen motiváló az, amit látok. Tisztán és világosan beszél, így mi is tudjuk, hogy mire számítsunk.” A csapatfőnök ugyanakkor azt is elismerte, hogy a kanadainak megvannak a maga elvárásai is, ami szerinte egyáltalán nem meglepő, tekintve, hogy mekkora pénzt tett le az asztalra. „Örülök annak, hogy vannak felénk támasztott elvárások, mert ez azt jelenti, hogy nekünk is keményen kell dolgoznunk azért, hogy ezeket teljesítsük.”

Szafnauer úgy véli, tagadhatatlanul pozitív benyomást kelt az, hogy Stroll őszintén elmondja a véleményét, és meg lehet vele vitatni a dolgokat. „Viszont, ha egyszer meghoztunk egy döntést, akkor annak úgy is kell lennie.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: