DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Toro Rosso szerint kell minimum 20 futam az F1-be

A Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost úgy véli, az F1-ben nem szabadna 20 futam alá menni, ami a versenynaptár hosszát illeti. Ez egy ellentétes álláspont a paddockban tapasztalt általános vélekedéshez képest...

Tegnap este véglegessé vált a 2019-es, 21 futamot tartalmazó versenynaptár az F1-ben, ráadásul a Liberty a hírek szerint tárgyalásokat folytat az esetleges versenyrtendezésről Miamival és Vietnammal is.

Cyril Abiteboul, a Renault csapatfőnöke szerint mostanra túlságosan elszaladt a ló a száguldó cirkusszal, és drasztikusan vissza kellene vágni a versenynaptárból, valahova 15-16 verseny közé.

Franz Tost, a Toro Rosso első embere pontosan az ellenkező oldalra pozicionálta magát ehhez képest a véleményével. „Nem is elsősorban a versenyek mennyiségén múlik ez, hanem azon, hogy milyen show-t tudunk nyújtani a nézőknek. Lehet tizenöt unalmas versenyünk, de annak semmi értelme. Én inkább azt mondom, legyen 20-22 versenyünk, az egy megfelelő szám.”

00118019_080



Tost aztán tovább sorolta az érveket. „Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy globális szereplő vagyunk, és kell, hogy legyen bizonyos mennyiségű versenyünk, hogy azok is maradjunk a jövőben. Ha rajtam múlna, a versenynaptár mostantól soha nem állna húsznál kevesebb versenyből. Van egy évben 52 hét, rengeteg időnk van.”

A Red Bull-főnök Christian Horner és a Saubert irányító Fred Vasseur szerint jelenleg a 21 a maximális mennyiség, amit a csapatok munkakapacitása elbír. „Bizonyos szám felett elveszne a versenyek exkluzív jellege” - mondta nemrég Vasseur. „Minél több versenyünk van, annál inkább megszokják az emberek, a különlegességét pedig meg kell őrizni.”

Vasseur szíve szerint 18-20 verseny közé kalibrálná be a naptárat, és Horner is hasonló véleményen van, szerinte 21 a maximum, amit jelenleg elbírnak, viszont Abiteboul javaslata szerinte túl kevés. „Talán a rajtbüntetésekre gondolt; nem tudom. Azt gondolom, 15-16 verseny túl kevés lenne, de a felső határ is 21 lehet szerintem. Nagyon kemény ez a terhelés a csapattagoknak, minden egyes embernek, aki ebben dolgozik. Az nagyszerű dolog, hogy ennyien érdeklődnek a versenyrendezéssel kapcsolatban, ez egy egészséges versenyt teremthet majd a jövőben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: