DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Briatore: Vettel futamokat és nem világbajnokságot akart nyerni

Flavio Briatore, egykori Formula–1-es csapatfőnök szerint Sebastian Vettel vesztét idén az jelentette, hogy inkább fókuszált a futamgyőzelmekre, mint a világbajnokság megnyerésére. Az olasz szerint viszont ahhoz, hogy valaki világbajnok legyen, trófeák helyett pontokat kell gyűjtenie.

Annak ellenére, hogy Sebastian Vettel erősen indította az idei Formula–1-es szezont, és sokáig vezette is a világbajnoki pontállást, az idény második felében a német világbajnok és a Ferrari is számos hibát vétett, ami azt eredményezte, hogy Vettel hátránya négy futammal az idény vége előtt 67 pontra rúg Hamiltonnal szemben.

Flavio Briatore, a Renault és a Benetton egykori csapatfőnöke Nico Rosberg nemrég indított podcastjában elmondta, szerinte Vettel legnagyobb hibája idén az volt, hogy világbajnokság helyett inkább futamokat akart nyerni. Az olasz üzletember szerint ugyanis a Németországban és Olaszországban látott hibák is azt mutatták, a négyszeres világbajnok görcsösen, már-már megszállottan próbált győzelmeket szerezni.

„Ha kihagysz három-négy ilyen lehetőséget, akkor minden egyes alkalommal 25 pontot dobsz el magadtól, és ezt hosszútávon, mentálisan is nagyon nehéz feldolgozni” – mondta Briatore. „Úgy gondolom, versenyzőként hatalmas stressznek vagy kitéve, ezért már azzal is nyersz, ha úgy tudod kezelni ezt a nyomást, ha nem esel ki a versenyeken. Hiszen mindannyian tudjuk: a kiesés a lehető legrosszabb forgatókönyv.”

 



Briatore, aki a Renault-s évek alatt csapatfőnökként 2005-ben és 2006-ban a világbajnoki győzelemért harcolt Fernando Alonsoval, elmondta, a spanyolnak is meg kellett tanulnia azt, hogy elsősorban a hosszú távú céljaira koncentráljon. „Emlékszem, hogy Fernandóval is ugyanez volt a helyzet. El kellett magyaráznunk, meg kellett tanítanunk neki, hogy a futam 53 körös, ezért nem kell már az első kanyarban fölösleges kockázatot vállalnia. Ugyanis, ha világbajnokságot akarsz nyerni, akkor már a harmadik hely is bingó, a lényeg, hogy maradj a pályán” – hangsúlyozta Briatore.

Szerinte Vettel monzai balesete, amikor az első kanyarban összeütközött Lewis Hamiltonnal, és csak negyedik helyen futott be, míg riválisa megnyerte a futamot, értelmetlen volt. „Ha tisztában vagy azzal, hogy jobb az autód, fékezel, és mögötte maradsz, finito! Mert így is marad még 50 köröd arra, hogy megelőzd. Viszont, ha kiesel, nulla esélyed lesz a felzárkózásra.”

Az olasz úgy vélte, egy világbajnokságot csak akkor lehet megnyerni, ha a pilóta mesterévé válik annak is, hogy megelégedjen a második vagy harmadik hellyel, mert a lényeg a pontok gyűjtésében és nem feltétlenül a győzelmek számában rejlik. „Nem kell minden futamot megnyerni ahhoz, hogy világbajnok legyél, mert ez nem a győzelmekről, hanem a pontokról szól. Ha versenyképes az autód, akkor előzöl. Ellenben, ha összetütközöl azzal a versenyzővel, akinek több pontja van nálad, akkor ő lesz az, aki előnybe kerül” – jelentette ki az egykori csapatfőnök.

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: