DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A gumistratégia módosításáról üléseztek az F1 csapatfőnökei

A Formula–1 csapatvezetői a Japán Nagydíj előtt tartották éves tanácsülésüket, ahol ezúttal azt vitatták meg, hogyan tehetnék izgalmasabbá a sportot, elsősorban a gumistratégiák változatosabbá tételén keresztül.

A brit Autosport beszámolója szerint tavaly óta ez volt az első olyan nem-hivatalos tárgyalás, amelyen a csapatvezetők azt vitatták meg, a 2021-es szabályváltozásokat követően, milyen irányba szeretnék terelni az F1-et. A megbeszélést követően Otmar Szafnauer, a Racing Point Force India csapatfőnöke osztott meg részleteket az elhangzottakról.

„Összességében csak a Formula–1 jelenlegi helyzetéről beszéltünk, és arról, milyen fejlesztéseket szeretnénk látni a jövőben” – mondta Szafnauer, aki azon a véleményen van, hogy a versenyek már így is sokkal izgalmasabbak, mint korábban, de még mindig van hová fejlődni. A csapatfőnök elmondta, ezt a fejlődést főként a gumistratégiák változatosabbá tétele segíthetné elő.

„A két kiállásos taktika például sokat javítana a versenyek izgalmán, esetleg kombinálhatnánk is: míg egyes csapatok csak egyszer állnak ki gumicserére, mások akár többször is. A kérdés az, ezt hogyan tudnánk elérni” – fogalmazta meg az F1 egyik problémáját a csapatfőnök. „Szerintem ez egy nagyszerű ötlet, és nekünk is lennének különféle javaslataink, viszont a legtöbbet már korábban is hallottuk. Emellett azzal is tisztában vagyunk, hogy a két kiállás valóban jobb, mint az egy.” A csapatvezető szerint a vélemények megoszlottak a módosításokat illetően, „...de abban mindenki egyetértett, a legjobb az lenne, ha fel tudnánk osztani, változatosabbá tudnánk tenni a gumitaktikát, mert jelenleg mindenki ugyanabban gondolkodik.”



Elmondta, a találkozót követően a csapatfőnökök egyetértettek abban, hogy hasznos volt összeülni, végiggondolni a dolgokat és meghallgatni az ötleteket, a közös nevezőre jutás viszont nem olyan egyszerű. „Nem az a lényeg, hogy egyetértünk vagy sem, hanem az, hogy ennek köszönhetően az FIA-nak is visszajelzéseket adhatunk, ami nem mindig érvényes mindenkire. A jó döntéseket viszont csak úgy lehet meghozni, ha sok információval rendelkezel.”

A csapatfőnök emellett úgy vélte, hasonló találkozókat gyakrabban kellene tartaniuk ahhoz, hogy valódi változást tudjanak elérni. „Legalább havonta össze kellene ülnünk, hogy mindenki elmondhassa a véleményét, és nem csak évente egyszer, ad hoc-szerűen” – mondta Szafnauer, aki azzal is tisztában van, hogy a száguldó cirkuszt olyan csapatok alkotják, akik sok mindenben különböznek egymástól, a céljuk viszont ugyanaz: jobbá tenni a Formula–1-et.

„A mi csapatunk nem úgy működik, mint a nagyobb istállóké, de akadnak olyanok is, akik viszont tőlünk különböznek. Mindenkinek megvan a saját véleménye, de vannak dolgok, amiben muszáj egyetértenünk ahhoz, hogy egy jobb terméket állítsunk elő. És mi mindannyian azt szeretnénk, hogy ez a termék valóban jobb legyen.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: