DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Bottas fő küldetése Raikkönen feltartása volt

Valtteri Bottas a dobogó alsó fokán zárta az Olasz Nagydíjat, de a Max Verstappen elleni kemény csata mellett Lewis Hamilton győzelmében is segédkezett, amit készséggel el is ismer.

A finn, aki a Magyar Nagydíjat követően kikérte magának, hogy csapatfőnöke szárnysegédnek nevezte, most már a világ legtermészetesebb dolgaként beszélt arról, hogy Kimi Raikkönen feltartása volt a csapat célja az ő taktikájának megválasztásakor. Bottas azonban megnyugvást lel abban a tényben, hogy a hosszúra nyújtott első etap a látszat ellenére valójában a saját versenyének alakulását is segítette.

bottas_4



„Először az volt a küldetésem, hogy egy kicsit feltartsam Kimit, majd pedig az, hogy a dobogón végezzek. Tényleg mindent megpróbáltam, hogy feljussak a pódiumra. És jó volt oda visszatérni egy ilyen nehéz sorozat után” – mondta a Mercedes finnje, aki legutóbb Hockenheimben, azt megelőzően pedig még júniusban, Montrealban végzett a legjobb három között.

„Amikor végigvettük a forgatókönyveket a versenyre, kirajzolódott, hogy Lewis mellől rajtolva nem lenne sok értelme nekem is az optimális stratégiát választani. Ehelyett megláttuk a lehetőséget egy hosszú első etapra. De nem mondanám, hogy ezzel beáldoztuk volna az én versenyemet, hiszen ezekkel a gumikkal több különféle taktikát is sikerre lehetett vinni. És jól jött, hogy a végén támadhattam a friss abroncsokkal. Így jól jártam én is, és jól járt Lewis is azzal, hogy egy kicsit le bírtam lassítani Kimit. Azt hiszem, ma jó csapatmunkát végeztünk.”

Egyik Mercedes-pilóta sem úszta meg a monzai futamot anélkül, hogy egy riválisa nekiütközzön. Míg a később győztes Hamilton Sebastian Vettellel, addig ő Verstappennel került a kelleténél közelebbi kapcsolatba, a holland pedig csak szabálytalan eszközökkel tudta őt maga mögött tartani, ami miatt öt másodperces időbüntetést kapott.

„Végül még volt esélyem Verstappen támadására, ami elég érdekesen alakult. Kemény versenyzés volt, még ha nem is mindig olyan sportszerű, mint azt reméltem. Megpróbálkoztam néhány előzési manőverrel, de először átvágta a sikánt, majd második alkalommal már kívülről érkeztem, s ő belül védekezett. A szabály nagyon egyértelműen kimondja, hogy egy autónyi helyet kell hagyni ilyenkor, de ő nem tette ezt meg, így összeértünk. Végül büntetést kapott, amit elfogadhatónak tartok, hiszen így a dobogóra kerültem” – nyilatkozta a finn.

00118016_639

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: