DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Áthelyezik a fedélzeti kamerákat 2019-ben

Azzal próbálják élvezhetőbbé tenni a Formula-1-es közvetítéseket, hogy jövőre áthelyezik a kamerákat, hogy kevésbé rondítson bele a halo a látványba. A Renault már ki is próbálta a megoldást.

A Formula-1-es autók fedélzeti kameráinak pontos pozícióját szigorú szabályok írják elő, és bizony csak szezon közben derült ki, mikor már megépítették az autókat, hogy a halo bizonyos kameraállásokból elég sokat takar. A kamerák áthelyezése egy másik újdonság lesz a 2019-es autókon, hiszen nemrég jelent meg a hír, hogy jövőre extra jelzőfények kapnak helyet az autók hátsó szárnyán.

Valóban elég sokat takar a halo


Legfőképpen a rajongók által leginkább kedvelt váll fölötti kamera látóterébe rondít bele a glória, amely rengeteg értékes felületet takar ki a közvetítésből, emiatt szerettek volna változtatni a kamerák jelenlegi pozícióján az F1 vezetői. Ezért van az, hogy idén a pilóta feje fölött lévő légbeömlő nyílás feletti T-kamerára hagyatkoznak a rendezők, amelyet a halóra illesztett grafikai elemekkel turbóznak fel.

Az FIA a Formula One Management és a csapatok közösen megvitatták ezt a problémát, és egyhangúan arra a döntésre jutottak, hogy a motorborítás oldalán található, a pilóta válla mögött lévő kamerát fentebb helyezik jövőre, valamint a tükrökön lévőket is átrakják a pilótával szembe, az orrkúp végére. A többi kamera pozíciója változatlan marad 2019-re, így viszont valószínűleg tényleg élvezhetőbb közvetítésnek lehetünk majd szemtanúi. Az ügymenet már tulajdonképpen hivatalosnak tekinthető, hiszen már csak a megfelelő szervek jóváhagyására kell várni, ami tulajdonképpen már csak formalitás.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: