DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
F1

Vettel-siker és piros zászló a Belga Nagydíj harmadik edzésén

A két Ferrari volt a leggyorsabb szombat kora délután, de Lewis Hamilton is nagyon közel volt hozzájuk - a gyakorlás egyébként Valtteri Bottas és Stoffel Vandoorne incidense miatt kis híján piros zászlóval ért véget.

Szombat délben vette kezdetét a Belga Nagydíj harmadik szabadedzése, méghozzá egy eső után, ami lemosta a pénteken már felgumizott pályát - a legjobb előjelekkel a Ferrari vághatott neki a napnak, míg a Mercedesnél az volt a kérdés, hogy mennyire tudják munkára bírni az abroncsokat.

Nagy mozgás viszont nem volt a pályán, a McLarenek nyitották a gyakorlást és szélárnyékoztak egymásnak, majd bő tíz perc elteltével érdekes Ferrari-Renault csata alakult ki, bár nem a köridőkben: a franciák autói egymás után kétszer is hosszabb időn keresztül feltartották Vetteléket. Már több mint negyedórája tartott az edzés, amikor megjelentek a Mercedesek és úgy egyáltalán a fent említett csapatokon kívül bárki más, Hamilton pedig a keményebb keveréken kis híján át is vette a vezetést Raikkönentől, jelezte a világbajnoki éllovas, hogy számolni kell velük.

Már az edzés felénél tartottunk, amikor előkerültek a Red Bullok is, de a keményebb keveréken, így nem tudtak beleszólni a két élcsapat dolgába, akik egyébként komoly köridő-párbajba kezdtek az utolsó húsz percben: előbb Raikkönen, majd Vettel futott egy-egy óriási kört, de Hamilton is válaszolni tudott, a három pilóta hét századmásodpercen belül volt egymáshoz képest. Bottas nem tudott ezzel mit kezdeni, ő hét tizedet kapott, a két Red Bull pedig több, mint másfél másodpercet, itt már óriási volt a távolság. Az utolsó szó végül Vettelé volt, néhány századnyi előnnyel megszerezte az első helyet Raikkönen és Hamilton előtt, de a különbségek nagyon izgalmas időmérőt ígérnek.

A középcsapatok közül megint Charlec Leclerc és a Sauber villogott, ő lett a hetedik, majd a Force Indiák és a Renault-k következtek, a leglassabbak pedig onnantól, hogy mindenki mért kört futott, a McLarenek voltak, a wokingiak még a Williamsektől is elmaradtak ezúttal. 

Tíz perccel a vége előtt Stoffel Vandoorne és Valtteri Bottas borzolta a kedélyeket, a finn nem vette észre, hogy a belga előzött volna az Eau Rouge után, leszorította a fűre, Vandoorne pedig komoly tempónál megpördült, de óriási szerencséjére végül nem ért hozzá komolyabban a falhoz, megúszta nagyobb baj nélkül. Az eset nyomán meg is szakították az edzést és csak az utolsó két percre engedték ki újra a mezőnyt, érdemi változás viszont ekkor már nem történt - folytatás 15 órától az időmérővel.



DlcNJYvX4AEcqiz

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: