DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Hamiltoné a pole a Brit Nagydíjra!

Szoros volt a csata a Ferrari és a Mercedes között a silverstone-i kvalifikáción, végül a címvédő F1-es pilóta szerezte meg az első rajthelyet hazai pályáján.

A Brit Nagydíj hétvégéjén eddig egy edzés sem múlt el baleset nélkül, és az időmérő is rögtön incidenssel kezdődött: még csak hárman futottak mért kört, amikor Lance Stroll ugyanott csúszott ki, ahol néhány órával korábban Brendon Hartley. A Williams-pilóta a Brooklands-kanyarban veszítette el az irányítást autója felett, elásta magát a kavicságyban, így véget is ért számára kvalifikáció – az FW41-es elszállításának idejére piros zászlóval szakították meg a Q1-et.



Néhány perccel az újraindítás után ismét foghatták a fejüket a szakemberek a Williams garázsában: Szergej Szirotkin nagy sebességgel repült a Stove bukóterébe, de szerencséjére ki tudott kecmeregni onnan. A legjobb köridőért nem meglepően ismét a két-két Mercedes és Ferrari viaskodott, Charles Leclerc pedig újfent megvillantotta oroszlánkörmeit, hiszen nagyon közel állt az élen állókhoz. Kevésbé jött be az élet ezen a napon Stoffel Vandoorne-nak, Carlos Sainznak és a két Williamsnek – ők csatlakoztak az autótörése miatt az eseményeket a bokszutcából figyelő Brendon Hartley-hoz a kiesők között.

Az edzés második szakaszában, miután elrontotta első próbálkozását, Lewis Hamilton illusztris körrel állt az élre, a legnagyobb csata azonban az élmezőny mögött zajlott. Meglepetésre az első körök döntöttek, Nico Hülkenberg, Sergio Perez, Fernando Alonso, Pierre Gasly és Marcus Ericsson sem tudott javítani, így kiesett – a két Haas, Leclerc és Esteban Ocon pedig továbbjutott az élcsapatok pilótái mellett.

A Q3 szintidejét Kimi Raikkönen futotta meg, melynél azonban mindkét Mercedes jobbra volt képes. Az Ezüstnyilak előnye elég komolynak tűnt, azonban jött Sebastian Vettel, és 57 ezreddel rátromfolt a Hamilton körére. A második nekifutásnál a brit visszavette a vezetést, Bottas rontott, Vettel azonban hiába autózott addigi abszolút leggyorsabb harmadik szekort, ideje csak a második helyre volt elég, 44 ezredes hátrányban. A másik Ferrarival Raikkönen a harmadik helyre ért oda, úgy, hogy két lila szektor állt a neve mellett.

Lejjebb a két Red Bullnak esélye sem volt arra, hogy beleszóljon az élen zajló küzdelembe, 0,7 és 1,2 mp-es hátrányban - Kevin Magnussen mindössze másfél tizedet kapott Daniel Ricciardótól, ő maga kettőt adott csapattársának. Charles Leclerc-nek nem csak a top 10-be jutás sikerült, hanem Esteban Ocont is meg tudta előzni, így a 9. helyről várhatja a vasárnapi rajtot.

Az időmérő edzés végeredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: