DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Legendás tervezője szerint a McLarennek nincs technikai vezetése

Hiányzik egy vezéregyéniség Wokingból: olyan, aki autót tervezni is tud. Az F1 múltjának nagy mérnöke, John Barnard szerint sürgős személyi változásokra van szükség.

A műszaki vezetőség hiányát jelölte meg a McLaren legnagyobb problémájaként az a John Barnard, aki a 70-es és 80-as években több világbajnoki címet nyert autót tervezett a wokingi istállónak, majd a Ferrarit segítette hasonló pozícióban, egyedülálló módon angliai irodából ahelyett, hogy Olaszországba költözött volna.

„Úgy vélem, a technikai vezetéssel alapvető probléma van. Nem hiszem, hogy egyáltalán lenne ilyen náluk” – mondta a Reutersnek a 72 éves Barnard, aki mostanában bútortervezéssel foglalkozik. „Valakinek a műszaki piramis tetején kell állnia, hogy összetartsa az építményt, és mindenkit ugyanabba az irányba tereljen. Nem érzékelem, hogy ez történne a csapatnál.”

Ha a McLarenről olvasunk a hírekben, az esetek döntő többségében a vezérigazgató Zak Brown és versenyigazgató Eric Boullier nevével találkozunk. Kevés szó esik a műszaki stábról, melynek hagyományos értelemben vett vezetője nincsen, azaz a technikai igazgató poszt betöltetlen. Matt Morris a csapat mérnökigazgatója, Peter Prodromou az aerodinamika felelőse, Tim Gosshoz pedig a karosszéria tartozott. Goss áprilisban elhagyta a csapatot, utódot pedig azóta nem neveztek ki.



„Szükség van valakire, aki kijelöli az irányt, és felel azért, hogy mindenki ebbe az irányba tartson és akarjon tartani. Ha az emberek a fedélzeten azt mondják, ez egy halom szemét, rossz irányba haladunk, ez így nincs rendjén, akkor két választásod van. Ha a technikai főnököd nem jó, akkor el kell távolítani. Vagy azokat kell elküldeni, akik a ranglétra alacsonyabb fokairól ilyeneket mondanak. Ez egy régi, kemény játék, nem tréfadolog. Néha undoknak kell lenni” – hangsúlyozta Barnard, hogy mindenképpen személyi változásokra van szükség.

Kitért arra is, hogy a McLaren a Renault-motorral alulmúl minden elvárást: „Három évet futottak egy… az igazat megvallva nem tudjuk, mennyire jó vagy rossz motorral. De közben végig azt hajtogatták, hogy övék a mezőny legjobb karosszériája, minden a motoron múlik. Láthatjátok, fiúk, hogy ha valaki nem csap oda, és nem mondja ki, hogy lehet, hogy tévedünk, akkor itt lyukadunk ki. A pakli legalján. Ők pedig ezen az úton haladnak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: