DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Vettel felzárkózását az égiek is segítették

Sebastian Vettel látványos felzárkózást mutatott be a tegnapi F1-es Francia Nagydíjon, pedig a versenyt megelőző jóslatok alapján erre kevés esélyt látott. Elismerte, a szélirány is neki kedvezett.

Első körös balesetétől, a tizenhetedik helyre való visszaeséstől és egy öt másodperces büntetéstől függetlenül is ötödik pozícióban intették le Sebastian Vettelt a Francia Nagydíjon, amely eredmény még a németet is meglepte. Vettel annak ellenére előzött tizenöt kör alatt egy tucat alkalommal, hogy a vonalvezetést előzetesen messze nem találta erre alkalmasnak.

„Bevallom, hogy engem is meglepett” – nyilatkozta a ferraris a leintést követően. „Szerintem a szél is közrejátszott benne, ami a hosszú egyenesben szemben, keletről nyugatra fújt. Ez szélárnyékban, főleg az egyenes második felére nagy segítségnek bizonyult. Sokkal nehezebb dolgom lett volna, ha a másik irányból ér minket.”

vettel-pricard-futam



A rajtot követő balesete miatt bokszba kényszerült német (aki egyébként elismerte vétségét) egy alternatív stratégiára váltva a lágy keverékű Pirelliket kapta meg, amelyekkel ötvenkét kört kellett volna teljesítenie. Erre végül nem került sor, ugyanis Valtteri Bottasszal küzdve a finn az utolsó néhány körre beiktatott egy kerékcserét, „ingyen” kiállást adva a németnek. Vettel ezt kihasználva maga is megállt egy friss szettért.

„Jónak bizonyult a stratégiánk, semmi probléma nem adódott a gumikkal. Bizonyíték erre, hogy Kimi [Raikkönen] több, mint 30 kört ment az ultralágyakkal, és nagyjából az élmezőnnyel is tudott maradni. Azt nem tudom, hogy hasonló helyzetben én meddig mentem volna, hiszen az első kör után én egy egészen más versenyt futottam. Mindenesetre Barcelonához képest sokat javultunk. Egy másfajta eredménynek jobban örülnék, de tovább fogunk lépni” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: