DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Alonsónak az időmérő egy pénzfeldobás volt

Az edzéseken tapasztalt problémák után fogalma sem volt, milyen esélyekkel vág neki a Monacói Nagydíj kvalifikációjának Fernando Alonso, ennek fényében pedig 7. helyezésével kimondottan elégedett.

Amióta immár jó néhány éve megkezdődött a McLaren mélyrepülése, évről évre Monacóban reméli a közvélemény, hogy a pálya sajátosságai miatt kimagasló eredményt érhet el a csapat. Ez azonban az előző szezonokban sem jött össze, mint ahogy az időmérőig még ezen a hétvégén sem – Alonso szerint a különféle problémák megakadályozták a csapatot abban, hogy megfelelően beállítsa az autóját.

alonso_5



„Nagyon bonyolult hétvégénk van” – ismerte el. „Az első edzést elveszítettük fékhiba miatt, a harmadikon pedig az autó felettébb furcsán viselkedett. Az eleje és a hátulja egyáltalán nem voltak összhangban. A lassú kanyarokban az autó első részével, míg a gyors kanyarokban a hátsó részével voltak gondjaink, ez pedig általában olyan kirakósjátékot állít egy csapat elé, amit nehéz megoldani. Ezt követően rengeteg változtatást elvégeztünk, ami az időmérő előtt ahhoz hasonlított, mintha feldobtunk volna egy pénzérmét. Azonnal látszott, hogy szinte megújult az autónk, jobbá vált a vezethetősége, és támadószellemben vezethettem vele. Ezek után a hetedik hely kifejezetten édes.”

A negyedik rajtsorból a spanyol nem számít nagy előrelépésre, és azt sejti, hogy a pozíciók sorsát elsősorban a boksztaktika fogja eldönteni – ez pedig egy újabb olyan terület, amiben egyelőre sötétben tapogatóznak.

„Azt hiszem, mindenki számára az lesz a legfontosabb kérdés, hogy meddig tartanak ki a hiperlágy gumik, és mennyi problémát okoznak majd. Attól nem kell félni, hogy bárki is előzne, de mindig kockázatos a döntés, hogy meddig várjunk a bokszkiállással. Ha valaki előbb megteszi és sikerül elénk vágnia, onnantól nagyon megnehezíti a helyzetet. Viszont ha mi állunk ki korán, és egy olyan autó mögé jövünk vissza, amely még 65 kört teljesít a keményebb gumikon, akkor a következő 64 körre beragadunk mögé” – vetítette előre a legrosszabb stratégiai forgatókönyveket.

Alonso csapattársa, Stoffel Vandoorne sem szerepelt rosszul, de néhány pozícióval ismét elmaradt a kétszeres bajnoktól – a belga a 12. helyről kezdheti majd meg a futamot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: