DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Különleges tudás áll Hartley birtokában

A WEC világbajnoka olyan "friss és különleges szemléletmóddal" gazdagodott előző munkahelyén, amire a mai F1-ben is nagy szüksége van a csapatoknak. A Honda külön örülhet a tapasztalatainak.

 WEC-s karrierje miatt egészen egyedi pilótával erősített tavaly a Toro Rosso. Brendon Hartley 2014 és 2017 között a Porsche LMP1-es csapatánál versenyzett, és gazdagodott a Formula-1-ben is hasznosítható tudással. A Toro Rosso technikai igazgatója árulta el, pontosan miről is van szó. „Az a nagyszerű Brendon érkezésében, hogy egy új szemléletet hozott magával" - mondta James Key. "Értékes meglátásai vannak az általunk végzett munkáról, hiszen ahogy a hibrid rendszer töltésével bánt, ahogyaz üzemanyaggal és a gumikkal spórolt, ezek mind új perspektívákat jelentenek számunkra. Nem lenne ilyen előnyünk, ha a megszokott útvonalat követve egy formulaautós pilótával dolgoznánk együtt. Ez a friss és különleges szemléletmód mind a Hondának, mind az egész csapatnak jót tesz.”

hartley_wec_portre_2017



Az Autosport magát Hartley-t is megkérdezte, mely WEC-s rutinja jelenthet előnyt a Toro Rossónál. „Odaát fogyasztást tekintve rendkívüli módon meg van kötve a kezünk, ezért az előnyöm a nagyon hatékony vezetési stílusomban rejlik” – reagált Hartley. „Erősségem lehet egy olyan verseny, ahogy nagy figyelmet kell fordítani a fogyasztásra.”

Az F1 és a WEC technológiái között viszont jelentős eltérések vannak – a királykategóriában a belsőégésű motor és a hibrid rendszer is a hátsó kerekeket hajtja meg, míg a Hosszútávú-vb-n az elektromotorok az első kerekekre vannak erősítve. „Kevesebb befolyásunk van az F1-ben, mivel ezek az autók nem összkerékhajtásúak. Néhány dologra verseny közben is ráhatásunk van, de összességében kevés feladat hárul egy pilótára. Annyi szimuláció és háttérmunka dolgozik a csapatok kezére, hogy a garázsból kigurulva szinte már minden a helyén van” - tette hozzá az új-zélandi.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: