DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Kiderült, mi okozta Raikkönen bokszbalesetét

A Ferrari az FIA-val együttműködve vizsgálta ki a Bahreini Nagydíj ominózus bokszkiállását, amely során a finn elütötte egyik szerelőjét. Mint kiderült, nem emberi mulasztás történt.

A múlt heti Formula-1-es futamon történt a csúnya baleset, amikor Kimi Raikkönen az egyik bokszkiállása során idő előtt zöld jelzést kapott, így elsodorta az egyik szerelőjét. Francesco Cigarini, aki az autó bal hátsó kerekén dolgozott, a hibából kifolyólag síp- és szárkapocscsonttörést szenvedett el. Cigarinit azóta megműtötték, de a Ferrari természetesen nem hagyta vizsgálat nélkül az esetet. A Motorsport egyenesen Maurizio Arrivabenét kereste fel a válaszokért, aki a szakoldalnak elárulta, csapata az FIA-val együttműködve vitte végig a nyomozást.

raikkönne-bahrein-bokszkiallas



„Az egész csapatnak fájó, hogy megsérült egy ember, így érdekünkben állt felülvizsgálni a teljes procedúrát” – nyilatkozta a Ferrari csapatfőnöke. „Van egy eljárásunk, amely azt biztosítja, hogy a bokszkiállások a lehető legbiztonságosabban történjenek. Három faktor játszik szerepet a folyamatban: az emberi (szerelőgárda), a mechanikai (kerékpisztoly) és az elektromos eszköz (egy érzékelő, ami a kerék biztos rögzítését figyeli).” 

A Motorsport értelmezése szerint Raikkönen kiállásánál ez utóbbi szenzor okozta a félreértést. Mivel a kerék megfelelően a helyén volt, a csavar rögzítésére szolgáló pisztolyt pedig előbb a lazítás, majd a szorítás irányába is aktiválták, az eszköz a kerék lecserélése nélkül is arra a következtetésre jutott, hogy a munka problémamentesen lezajlott. Arrivabene kihangsúlyozta, hogy ezt a módszert jelenlegi formájában nem használhatják tovább, hiszen „jobban törődnek az embereikkel, mint bármi mással.” A hiba konkrét megoldására nem derült fény, de annyi kiderült, hogy a csapat módosított a szenzor programozásán, így a rendszer már azt is érzékeli, ha a régi kerék nem került levételre.

Arrivabene a csapat orvosának, az FIA orvosi személyzetének és a bahreini illetékeseknek is köszönetet mondott, majd hozzátette, hogy a megsérült Cigarini mostanra már olaszországi otthonában lábadozik. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: