DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Vettel nyerte a Ferrari keserédes futamát Bahreinben

Drámai Bahreini Nagydíjon diadalmaskodott Sebastian Vettel, ahol Kimi Raikkönen elütötte egy szerelőjét, a Red Bullok két kör alatt kiestek, Pierre Gasly pedig a 4. lett a Toro Rosso-Hondával.

Közép-európai idő szerint 17:10-kor rendben elrajtolt Bahrein történetének ötödik villanyfényes F1-es nagydíja, ami már néhány esélyes gyenge rajtpozíciója miatt is izgalmas fejleményeket sejtetett.

A rajtnál Vettel megőrizte a vezetést, Raikkönen viszont gyengén rugaszkodott el, így Bottas bebújt elé az 1-es kanyarban, mint ahogy mögöttük Gasly is megelőzte Ricciardót, fellépve ezzel a negyedik helyre.

00118002_197



Hamilton láthatóan óvatos volt a rajtnál, nem is nyert pozíciót, sőt veszített egyet Alonsóval szemben. A második kör kezdetekor már a 15. helyről rajtoló Verstappen is megérkezett rá és megkísérelte az előzést. A két pilóta az 1-es kanyarban össze is akadt, amiből a holland jött ki rosszul: autójának bal hátsó kerekét kivágta a Mercedes első szárnya a versenybalesetnek nyilvánított ütközésben. Verstappen rengeteg időt veszített, mire visszabotorkált a bokszba, de innentől a Red Bull teljes hétvégéje pár pillanat alatt semmivé foszlott. A holland autója annyira megsérült, hogy nem tudta folytatni, eközben pedig a második körben Ricciardo autója is megállt a pályán, a Milton Keynes-iek így csalódottan kezdhettek is csomagolni.

Egy rövid virtuális biztonsági autós szakasz után aztán Hamilton belendült, a célegyenes szélárnyékos csatájában három autót, Alonsót, Hülkenberget és Ocont is egyszerre megelőzte, és innen már nem tartott sokáig, hogy Magnussent és Gaslyt átlépve feljöjjön a negyedik helyre, viszont már húsz másodperc közeli hátrányban.

A Ferrari volt helyzeti előnyben, ám miután Vettel és Raikkönen a 18-19. körben kiálltak lágy gumikért, ezzel azt sejtetve, hogy kétcserés taktikával számolnak, a Mercedes taktikát váltott Bottasszal, és a közepes keveréket rakta fel a finnek, hogy már ne is kelljen többet a bokszba hajtania. A lágyakon rajtoló Hamilton csak akkor állt ki, amikor a friss gumikon Vettel megelőzte őt és visszavette a vezetést, a brittel viszont a kezdetektől egy kiállással számoltak, így a Mercedes győzelmi esélyei hirtelen már nem is tűntek olyan rossznak.

Raikkönen a harmadik helyről ki is állt ismét a bokszba a 35. körben, ekkor viszont végzetes hiba történt a Ferrarinál. A bal hátsó kereket nem tudták elsőre levenni, ám a finn mégis megkapta a zöld jelet az indulásra, így a gázra lépett, ezzel pedig elsodorta a problémás kerék előtt álló szerelőt. Raikkönent ezen a hétvégén már másodszor engedték ki veszélyesen, be nem fejezett kerékcserével, ez most viszont már a versenyébe került: már a bokszutcában leparkolt, kiszállt, és kénytelen volt feladni a futamot a harmadik helyről, miközben a sérült szerelőt a pálya kórházába szállították.

DaRnRFsX4AAZ8D8

A Ferrari ezt követően taktikát váltott, hiszen egyre egyértelműbbnek tűnt, hogy ha Vettelt a bokszba hívják, azzal tálcán nyújtják át a győzelmet Bottasnak, így a német megpróbálta a lágy gumikat életben tartani a verseny végéig. Bottas lépésről lépésre zárkózott fel a Ferrarira, és az utolsó körben volt egy-két lehetősége, de nem volt képes előzésre, így Vettel megnyerte a Bahreini Nagydíjat a Ferrarinak, és két futam után maximális ponttal vezeti a bajnokságot.

Hamilton lett a harmadik, teljesen felhőtlenül viszont Pierre Gasly örülhetett, aki a 4. helyen ért célba a Toro Rosso és a Honda együttműködésének második versenyén. Ez egyben a Honda eddigi legjobb eredménye is az F1-be való 2015-ös visszatérése óta.

Magnussen az 5. hellyel ezúttal eredményre tudta váltani a Haas már Melbourne-ben is látott erős formáját, de különleges pontszerzőnek számít Marcus Ericsson is, aki 2015 után először végzett a legjobb tíz között a Sauberrel.

 

A Bahreini Nagydíj végeredménye:

# Versenyző Csapat Kör Idő/Hátrány
1 Sebastian Vettel Ferrari 57 1:32:01.940
2 Valtteri Bottas Mercedes 57 0.699
3 Lewis Hamilton Mercedes 57 6.512
4 Pierre Gasly Toro Rosso-Honda 57 1:02.234
5 Kevin Magnussen Haas-Ferrari 57 1:15.046
6 Nico Hülkenberg Renault 57 1:39.024
7 Fernando Alonso McLaren-Renault 56 1 kör
8 S.Vandoorne McLaren-Renault 56 1 kör
9 Marcus Ericsson Sauber-Ferrari 56 1 kör
10 Esteban Ocon Force India-Mercedes 56 1 kör
11 Carlos Sainz Renault 56 1 kör
12 Sergio Pérez Force India-Mercedes 56 1 kör
13 Brendon Hartley Toro Rosso-Honda 56 1 kör
14 Charles Leclerc Sauber-Ferrari 56 1 kör
15 Romain Grosjean Haas-Ferrari 56 1 kör
16 Lance Stroll Williams-Mercedes 56 1 kör
17 Sergey Sirotkin Williams-Mercedes 56 1 kör
- Kimi Räikkönen Ferrari 35 -
- Max Verstappen Red Bull-TAG Heuer 3 -
- Daniel Ricciardo Red Bull-TAG Heuer 1 -
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: