DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Verstappen plusz 150 lóerőt kapott a hátába

Már nem is akart gyorskört futni, csak egy beállítást próbálgatott Max Verstappen, amikor elveszítette az irányítást autója felett a bahreini időmérő első felében. A holland így csak a 15. helyről kamatoztathatja erősnek tűnő tempóját.

Verstappen Q1-es balesete nemcsak a kicsúszás helye – a 2-es kanyar kijárata – miatt volt különös, hanem azért is, mert a Red Bull háromszoros futamgyőztese éppen azt megelőzően teljesítette gyorskörét, ami kényelmes továbbjutó helyet is ért számára, így már nem is volt oka arra, hogy különösebben feszegesse az autó határait.

verstappen_1



Nem is tette, az autó viszont egy meglepő reakciót adott az ominózus kanyarban, ami rossz pillanatban érintette a hollandot. Christian Horner csapatfőnök a Sky Sportsnak nyilatkozva utalt rá, hogy abban a körben már csak egy versenymódozatot akartak kipróbálni az RB14-esen, "lehetőséget adva a motornak, hogy megtanulja az optimális beállításokat". Pár perccel később maga Verstappen adott valamivel nagyobb betekintést a baleset kiváltó okába.

„Elég balszerencsés eset volt. Épp az imént tanulmányoztam az adatokat, és abból láttam, hogy a kicsúszás pillanatában hirtelen 150 lóerővel megnőtt az autó teljesítménye, ami így azért kicsit forró, főleg amikor már nélküle is úgy érezzük, hogy a határon vagyunk” – beszélt a különös jelenségről a 20 éves pilóta. „Az a kanyar nem volt padlógázos, így végig játszani kellett a pedállal. Ez a 150 lóerő csak időnként kapcsolt be, és persze elég durván kipörgette a hátsó kerekeket abban a pillanatban, így megcsúsztam.”

Verstappen akkorra már megfutotta a továbbjutást érő idejét a Q1-ben, így csak az időmérő következő szakaszában került a kiesőlistára, de a 15. rajthely a legtöbb volt, amit jelen helyzetében szerezhetett. Míg az idénynyitón csapattársa, addig most ő került a Red Bullt megillető pozíciónál hátrébb a rajtrácson, a holland viszont máris lelkesen készül a felzárkózásra.

„Szerintem rendben lesz, legalábbis az ötödik helyig. Persze majd meglátjuk, hogyan alakul, de egy kis szerencsés safety car nem ártana” – fogalmazott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: