DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Változhat a monacói F1-es pálya vonalvezetése

A monacói az egyik legtradicionálisabb pálya a versenynaptárban. Vonalvezetése hosszú évtizedek óta, javarészt változatlan, most azonban egy óriási projekt eredményeképpen átalakulhat.

Nagyszabású és igen költséges projektbe tervez belefogni a hercegség, ami a monacói aszfaltcsík változását is maga után vonhatja. Az alagút előtti részen jelentősen bővítik a tengerparti szakaszt, amivel megközelítőleg tizenöt hektárnyi területet vesznek el a tengertől a szárazföld javára.

A törpeállam már hosszú évek óta kinőtte alapterületét és a jelek szerint Monte Carlo ezt az utat választja, hogy tovább bővülhessen. A terv 2025-re valósulhat meg teljes egészében, az új negyed neve Portier Cove lesz és lakóingatlanokon kívül egy park és egy kis kikötő is helyet kap majd benne.

II. Albert monacói herceg pedig célzott arra is, hogy ennek következtében a Formula-1-es pálya hagyományos vonalvezetése megváltozhat. „Számos alkalommal kerestük már a lehetőségét, hogyan bővíthetnénk a pályát. Az új szárazföldi körzet mindenképpen egy lehetőség erre”.

Egyelőre még csak terv, de változhat a monacói pálya vonalvezetése is


„Konkrét tervekkel még nem rendelkezünk, egyelőre még csak mélyen bennünk fogalmazódott meg a gondolat, hogyan lehetne megvalósítani. Nem mondom azt, hogy feltétlenül meg is történik majd, de valamikor egyeztetni kezdünk arról, hogyan lehetne a bővítés mellett a pályán is változtatni” – ismerte el II. Albert.

„Egyelőre még csak ott tartunk, hogy hangosan kimondtuk az ötletünket. A monacói pálya óriási hagyományokkal rendelkezik, a nagydíjunk nélkül el sem tudnék képzelni egyetlen egy Formula-1-es évadot sem” – tette hozzá a herceg.

Szerintetek is ráférne a pályára egy átalakítás, vagy Monaco olyan helyszín, ahol a tradíciók miatt nem szabad hozzányúlni semmihez? Az utóbbi két évben más pályákon is jóval nehezebb előzni, mint korábban, ez Monacóban hatványozottan igaz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: