DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Új rendszerrel jelöli ki a gumikat a Pirelli

Egy új szoftvert használnak, melynek lényege, hogy a lehető legizgalmasabb kombinációt állítsa össze minden F1-es hétvégére annak érdekében, hogy minél több akciót lássunk a pályán.

Az olasz gumigyártó szimulációkat végzett annak érdekében, hogy minden Formula-1-es futamra megtalálja a legmegfelelőbb abroncskombinációt, vagyis azt a három keveréket, amiből választhatnak a csapatok - a cél az, hogy a lehető legizgalmasabb stratégiákat lássuk és két bokszkiállás legyen az alapeset. A Pirelli szerint több futamon ki fognak hagyni egy-egy keveréket, például kijelölhetik egy futamra a közepes, a lágy és az ultralágy gumit, míg a szuperlágyat nem.

pirelli_2



"Most van egy nagyon jó szoftverünk, amelyet a tél folyamán készítettünk és amely a három keverék minden kombinációját figyelembe veszi. Azt a hármat fogjuk kiválasztani, amely a legtöbb versenystratégiát biztosítja együtt. Alapvetően természetesen a két bokszkiállás a cél, de nem csak ez, arra törekszünk, hogy a legtöbb működő stratégiát biztosítsuk, ezzel több akciót idézzünk elő" - magyarázta Mario Isola, a Pirelli F1-es főnöke.

"A szoftver egy jó eszköz arra, hogy rengeteg összehasonlítást végezzen rövid idő alatt, de jó számokat kell használni. Ha ezeket összeszedjük a teszteken és az első futamokon, akkor frissíthetjük a szoftvert, új szimulációkat végezhetünk és ezek alapján dönthetünk. Korábban más rendszert használtunk, de ez most több információval dolgozik, reprezentatívabb" - mondta a szakember.

Azt is hozztette, hogy kihagyhatnak egyes keverékeket, ha úgy ítélik meg, hogy az adott pályán az túl közel van a másikhoz és kicsik a különbségek a köridők között. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: